Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красива ДАЛИЯ в цветната градина: Грижа и препоръки

12 юни 2023, 17:15 часа

Ако се чудите кое цвете да добавите към цветната си градина – далията е чудесен избот. Цветята обичат защитено място, с възможно най-много слънце. Далиите не са капризни, що се отнася до почвата, така че са подходящи и за начинаещи градинари. Почвата трябва да е плодородна, влажна, но добре дренирана. Добра идея е да обогатите почвата с някаква органична материя, като например добре угнил оборски тор. Ако нямате място в градината и предпочитате да отглеждате далии в саксии, използвайте многофункционален компост с добро качество, без торф.

Грудките на далията се предлагат за закупуване от февруари. В началото на април можете да поставите всичките си грудки в голяма, плитка тава, леко покрита с компост, за да ги засадите малко по-късно.

Саксийни цветя, подходящи за вашата СЛЪНЧЕВА градина

При засяване поставете грудката на далията в правилната посока нагоре и я поставете така, че да стои точно под повърхността на почвата. Полейте добре.

Грудките предпочитат светло място, без замръзване, като е добре да поддържате компоста влажен. Новите издънки трябва да започнат да се образуват около пет седмици след засаждането. До края на май ще образува храстовидни растения.

Създайте красива пролетна градина

Грижа

След като растението достигне около 20 см височина, за да насърчете повече цъфтящи странични издънки трябва да прищипвате основния нарастващ връх. Отстранете основната издънка до най-горната двойка листа, като използвате остър нож.

Подхранвайте растенията с храна с високо съдържание на поташ, като например храна за домати. Може да го правите веднъж на две седмици.

Умъртвяването на далиите е много важно за удължаване на цъфтежа. Пъпките са кръгли, докато израсналите цветни глави са по-заострени. Отстранете цялото цветоносно стъбло. Ако отглеждате далии за рязане, отрежете цветята, когато са напълно отворени.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес