Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време след пръскане не трябва да вали дъжд?

10 юни 2024, 09:44 часа

Препаратите за растителна защита са от ключово значене за реколтата и добива. Употребата им помага за превенция на заболяванията по културите и ги предпазва от вредителите. Макар за всеки проблеми, вредител или заболяване да има отделен препарат, който е най-ефективен, се наблюдават и общи неща между тях, свързани най-вече с прилагането им или по-скоро с правилата за употреба, сред които и колко време след пръскане не трябва да вали дъжд.

Не е учудващо, че дъждът пречи на ефективността на препарата и най-очевидната причина е, че го отмива, като по този начин намалява действието му. Това прави следенето на прогнозата за времето важна задача на градинарите. Ако все пак дъждът ви изненада скоро след пръскане, то се обезсмисля и трябва да се повтори. Колко скоро обаче? Колко време след пръскане не трябва да вали дъжд, за да считаме, че препаратът си е свършил работата?

Кои препарати за пръскане не са съвместими в градината?

Колко време след пръскане не трябва да вали дъжд?

Еднозначен отговор на този въпрос в часове или дни не може да бъде даден, тъй като той зависи от вида на препарата. 

-          Контактни препарати за пръскане

Най-лесно се измиват контактните препарати. Въпреки че на някои от тях се поставя прилепител, който подобрява действието, дъждът часове до ден-два след пръскането поражда нуждата от повторно такова, защото намалява ефективността на контактния препарат, отмивайки го.

-          Системни препарати

Използвали сте системен препарат и час по-късно е завалял дъжд? Това не бива да ви притеснява. Системните препарати в зависимост от действието си имат различен механизъм на придвижване в частите на растението, но при мнозинството от тях 30 минути са напълно достатъчни след пръскане, за да проникнат в растението. Така дъжд, паднал час-два след пръскане със системен препарат не поражда необходимост да се пръска повторно, тъй като се предполага, че той е проникнал в растението и действа.

Пръскане със син камък в градината - как е правилно да се прави

Друга важна информация, свързана с дъждовното време и употребата на препарати за растителна защита, която е свързана с въпроса „Колко време след пръскане не трябва да вали дъжд?“, е, че дори малка част от растенията или листата им да са били изложени на дъжда веднага след пръскане, то пръскането се повтаря, тъй като е реална опасността, ако останат и шепа незащитени от препарата листа или части от растенията, вредителите и патогените да ги нападнат.

Именно поради тази причина се препоръчва и пръскането да се извършва с разтвор, изпръскан под формата на мъгла. Така капчиците няма да оставят непокрито място от повърхността на листа и ще ги предпазят от проникване на заболяване и вредители.

Следете прогнозата за времето и планирайте пръскане в ден, в който не се очаква да вали, както и преди да се разваля времето. Не се пръска и непосредствено след дъжд.

Какво друго е важно да знаете за пръскането?

Освен колко време след пръскане не трябва да вали дъжд, за са считаме, че препаратът си е свършил работата и за да не губим време и средства в повторно пръскане, важно е да се знаят и спазват и други правила като:

  • Съблюдавайте инструкцията за подготвяне на препарата и не се изкушавайте да променяте съотношението, ако разчитате на ефективност на препарата. Точното дозиране при приготвянето на разтвора е от ключово значение за крайния резултат от пръскането.
  • Не се пръска безразборно. Ако не знаете причинителя на проблема, занесете засегнати части от растението в агро аптека. Специалистите ще ви насочат кой препарат е точният за вас.
  • Не пръскайте във ветровито време. Вероятно се подразбира защо – вятърът ще издуха препарата не там, където е нужно.
  • Важен за ефективността от пръскането и за защитата на културите е и изборът на машина за пръскане. Отличен избор е, ако разпръсква разтвора като мъгла. Уверете се и в изправността на своя уред, преди да се заемете с пръскането.
  • Не съхранявайте готови разтвори по-дълго от допустимото и посоченото.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес