Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коледен кактус: Най-добрата грижа

23 октомври 2023, 16:01 часа

Коледният кактус е страхотно растения за вашия дом, като радват с красиви червени цъфтежи. За да се чувства добре цветето, трябва да му осигурите определени условия и да му дадете нужните грижи.

Добра грижа за коледен кактус

Светлина и температура

Осигурете на растението много ярка индиректна светлина. Прозорецът с източно изложение е идеалното място за вашето растение. Предпочита по-топли условия – 15-18 градуса. Ако температурата навън не пада под 10 градуса, растението би се справило успешно и навън.

Какво ще се случи в дома ви, ако отглеждате декабрист в него

Можете да поставите растението си навън през лятото и да го внесете, когато времето започне да се охлажда през есента. Сланата би повредила цветето, така че трябва да го приберете навреме.

Поливане

Коледният кактус трябва да се полива много добре, като се оставя да изсъхне между поливанията. Не преполивайте, защото това може да унищожи корените. Ако саксията ви стои в чинийка, не забравяйте да изхвърлите излишната вода.

Растението предпочита повече влага, така че може да поставите саксията върху плосък съд или чинийка, пълна с камъчета и вода. Водата ще се изпари и вашето растение ще остане доволно.

Какви грижи да полагаме за коледния кактус, ако искаме да цъфти постоянно

Почва

В родното си местообитание тези растения не растат в почвата, а на места, където се събират мръсотия и отломки. Те предпочитат подобна почва, когато са в саксии. Изберете смес за саксии, която се дренира добре. Пресаждайте на няколко години, като всеки път избирате малко по-голяма саксия.

Тор

Използвайте тор за стайни растения, а след като растението приключи да цъфти и щом започне да показва нови листа - наторявайте на всеки две седмици. Това ще подпомогне нов растеж. Докато растението активно цъфти, подхранвайте го веднъж месечно.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес