Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-бързият начин за справяне с плевелите в градината

21 септември 2023, 07:35 часа

Как и защо плевелите вредят на градината?

1. Плевелите постоянно се възпроизвеждат, могат да забавят растежа или да го унищожат. По този начин някои зеленчуци, като магданоз или моркови, имат по-дълго време за покълване в сравнение с плевелите, така че нямат време да поникнат.

2. При продължително дъждовно време плевелите се размножават бързо. Средно плевелите консумират два пъти повече вода от зеленчуците или цветята, което е свързано с по-мощна или силно разклонена коренова система и следователно по време на сухи периоди те могат да станат опасни конкуренти на градинските растения.

Още: Бърз и екологичен начин за унищожаване на плевели

3. Плевелите изтощават почвата, изсмукват всички хранителни вещества и в същото време отделят повече въглероден диоксид, отколкото култивираните култури. Също така, плевелите с по-големи листа могат да засенчат плодните растения и да ги лишат от слънчева светлина.

4. Плевелите често са преносители на болести, пренасящи например различни гъбички, вируси или гниене. След като тези болести навлязат в градината, става почти невъзможно да се отървете от тях без химикали.

5. Трябва да се каже, че не всеки плевел е непременно вреден. Например, копривата може да бъде полезна не само за варене на пролетен чай или като заместител на зелето в супа. Можете да направите естествени торове от листата и стъблата или да добавите окосена трева към вашия компост за допълнителни хранителни вещества.

Кой е най-бързият начин за справяне с плевелите в градината

Още: Само така можете да се отървете от глухарчетата

Дебел филм или мулч

Откритата почва, например между дървесни растения, цветя или след прибиране на реколтата, трудно се предпазва от растежа на плевелите, тъй като са осигурени подходящи условия за закрепване на семена, коренища или издънки на околните растения. Така че, ако искате да защитите земята, покрийте я! Това не само улеснява градинарството, но и минимизира изпарението на водата, подобрява структурата на почвата, а също така има положителен ефект върху температурата в зоната на корените.

Има две възможности за избор на материал: купете черен филм или изберете растителен материал. И двете имат своите предимства и недостатъци. Мулчирането е по-екологично, но занемарените градини може да изискват наистина големи количества мулч, което не е евтино. Ето защо в този случай е по-добре да се даде предпочитание на дебел филм, който може да се използва няколко пъти в продължение на няколко сезона. Подходящ е например за отглеждане на ягоди, краставици, тиквички и салати, тъй като затопля почвата и осигурява по-ранно прибиране и по-чиста реколта.

Тревна площ вместо плевели

Още: Тези плевели са полезни са градината

Като защита срещу плевели можете да използвате трева, която изглежда страхотно под дървета, храсти и по пътеки. Различните видове трева са надеждна защита на почвата от разпространението на семена от плевели.

Растителни съюзници

Често плевелите се появяват в пролуките между камъните или близо до сградите, които трябва постоянно да се плевят. Ако не харесвате нито един от горните методи, засадете в свободните места пълзящи или килимни видове растения: зеленика, маргаритки, студоустойчиви сукуленти, карамфилова трева и други. Винаги избирайте растения, които са адаптирани към конкретното място въз основа на излагане на слънце и влажност.

Плевелите като декоративни растения

Още: ТОП методи за справяне с плевелите в домашната градина

От гледна точка на природата плевелите са същите растения като цветята или овощните култури. Ето защо, ако пространството позволява, няма риск от смъртта на зеленчуци или цветя и има желание да разнообразите градината с цветове, не пречете на растежа на плевелите. В крайна сметка много от техните сортове станаха основа за развъждането на декоративни растения. Това се отнася например за мака, детелината, райграса, лютичето, белия равнец и др.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес