Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-взискателните цветя в градината ви и как да се грижим за тях

17 май 2023, 12:09 часа

Ако сте от хората, които обичат красива градина, но не искат да прекарват много време в нея, по-добре избягвайте много взискателни растения, които изискват много грижи и постоянно внимание.

Те могат да бъдат прекрасни, но изискват много време и знания. Така че, ако търсите градина, за която е лесно да се грижите, избягвайте тези растения и заложете на нещо по-просто.

Засаждане и грижа на кайсиево дърво

Бръшлян

Ако търсите растение, което е лесно за поддържане, тогава обикновеният бръшлян не е за вас. Тази бързорастяща лиана бързо може да стане неуправляема и е известна с това, че е трудно да се контролира, след като се е вкоренила. Има много причини, поради които обикновеният бръшлян е растение, изискващо много грижи. Той може да достигне дължина до 15 метра, а в някои случаи и повече. Разпространява се бързо и агресивно с подземните си стъбла и може бързо да завладее градината ви (и тази на съседите ви), ако не внимавате.

Когато бръшлянът започне да расте, е трудно да го спрете. Най-добрият начин да контролирате това растение е да го подрязвате редовно. В противен случай то може да повреди дървета и да причини щети на сгради и други постройки, тъй като корените му проникват в стари строителни материали. В много райони то се счита за инвазивно растение, тъй като измества местните растения. Освен това бръшлянът е отровен за хората и животните, ако бъде погълнат. Следователно има много причини бръшлянът да е растение, което изисква много грижи.

Кудзу

Кудзу е бързо растящо растение, което изисква много грижи. Кудзуто, което се смята за екзотичен вид, е бързорастящо растение и може да порасне с до 30 см на ден. Листата му са големи и сърцевидни, а лилавите му цветове често се използват за украса.

Кудзуто може да изглежда безобидно, но в действителност то е разрушителна сила в много градини. Това растение има много мощна коренова система, която може да задуши други растения и да им попречи да получат слънчевата светлина и хранителните вещества, необходими за растежа им. Ако в градината ви има кудзу, е важно да предприемете мерки за контролиране на растежа му. Ако в градината ви има кудзу, е важно да контролирате растежа му.

Рози

Розите са едни от най-разпространените цветя в света, но са и едни от най-взискателните. Ако не искате да отделяте много време и усилия за грижи за розите, най-добре е да не ги засаждате в градината си.

Има много неща, които трябва да направите, за да поддържате розите си здрави и красиви. На първо място, трябва да ги поливате редовно, особено през сухите периоди. Освен това те трябва да бъдат наторявани с висококачествен тор, специално разработен за рози]. Освен това розите трябва да се подрязват редовно, за да се поддържат формата и размерът им. И накрая, те трябва да се предпазват от вредители и болести.

Ако не сте готови да направите това, може би розите не са подходящи за вас. Има много други красиви цветя, за които е по-лесно да се грижите и които ще ви помогнат да създадете градина без вредители.

Хортензии

Хортензиите са едни от най-популярните растения. Причините за това са прости. Благодарение на големите си цветове хортензиите придават елегантност на всяка градина. Те обаче са не само красиви, но и трудни за поддържане.

Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид, ако решите да засадите хортензия в градината си:

- Повечето хортензии изискват често и обилно поливане, така че ако живеете в район с малко валежи, трябва да сте наясно с капризите на хортензията;

- Цветът на хортензията зависи от рН на почвата: при ниско рН (около 5 или 4) цветовете са розови, докато за сини цветове е необходимо рН около 6 или 0.Ако почвата е твърде алкална, растението може да загине;

- Хортензиите могат да бъдат нападнати от вредители като акари и нематоди. Те също така са податливи на болести, причинени от гъбички, като например пенеста ръжда и бактериално увяхване;

- Хортензиите се нуждаят от пълно слънце, но не прекалено. Някои хортензии се нуждаят от повече от четири часа директна слънчева светлина на ден; други предпочитат частична сянка. Проверявайте внимателно сортовете хортензии;

- Освен това някои хортензии могат да изискват подрязване, затова ги проверете внимателно преди засаждане.

Ако искате да опитате да отглеждате хортензии, те могат да бъдат чудесно допълнение към вашата градина. Просто бъдете готови за много работа.

Гардения

Градинарите могат да бъдат привлечени от красивите бели цветове на гардениите. Но преди да решите да ги отглеждате в градината си, има няколко неща, които трябва да знаете. Гарденията е растение, което изисква много грижи и се отглежда трудно.

Ето какво трябва да знаете за гарденията:

- Гарденията предпочита кисели почви с рН 5,0-6,5. Ако почвата е по-скоро алкална, листата могат да пожълтеят;

- Гардениите произхождат от тропически и субтропически климат и затова предпочитат влажна среда. Трябва да се полива редовно и да се следи почвата да не пресъхва напълно. Въпреки това гардениите са предразположени към загниване на корените и затова е важно да се осигури добър дренаж на корените;

- Гарденията не понася екстремни температури или студ, въпреки че температура от около 18 °C е идеална. Когато температурите паднат под 15°C, гардениите могат да пострадат;

Ето как се правят лехи за зеленчуци в градината

- Гарденията е особено податлива на акари и лъжливи акари. Податлива е и на гъбични заболявания като брашнеста мана. За да предотвратите проблеми, следете за вредители и болести и третирайте незабавно всички признаци на заразяване или инфекция.

Гардениите са прекрасни растения, но не са за всеки. Ако обаче сте подготвени, можете да създадете зашеметяващи цветове в градината си.

Градинарството е забавно и удовлетворяващо хоби, но е важно да избирате растения, които отговарят на начина ви на живот. Ако искате градина, за която е лесно да се грижите, избягвайте растения, които изискват много поддръжка, и избирайте прости растения.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес