Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои препарати за пръскане не са съвместими в градината?

31 март 2024, 16:33 часа

Вредителите и заболяванията са сред най-големите опасности за растенията, а борбата с тях е предизвикателство за начинаещите градинари. Въпреки наличието на богато разнообразие от препарати за растителна защита, предпазващи културите от болести и вредители, изборът на препарат за растителна защита, определянето на точния момент за извършване на пръскане и идентифицирането на нуждите на културите често затруднява начинаещите в отглеждането на зеленчуци в градината в двора или на овощни дръвчета, които са сред най-податливите на заболявания и подложени на най-висок риск от нападение от вредители, застрашаващи реколтата.

Начинаещите в отглеждане на култури са затруднени и от факта, че пръскането не е еднократен акт, извършва се по схеми, важно е да се знае кои препарати за пръскане не са съвместими, както и как и кога се извършва самото пръскане. Дребни детайли като пръскане във ветровито или дъждовно време, извършено поради незнание, водят до липса на ефективност от пръскането.

Можем ли да пропуснем пръскането вместо да се колебаем кои препарати за пръскане не са съвместими?

Ако като млад градинар решите, че искате да хапвате био зеленчуци и плодове и пренебрегнете или пропуснете препаратите за растителна защита като част от грижата за растенията, която е не по-малко важна от подхранването и поливането, ще сгрешите фатално.

Има био препарати, които да отговорят на целите ви, но тоталният отказ от растителна защита поражда сериозен риск от загуба на културите и липса на добив, така че не го допускайте. Важно е да знаете и кои препарати за пръскане не са съвместими, за да избегнете не по-малко фатални грешки за културите и реколтата си.

4 съставки ще ви помогнат срещу вредителите в градината

Кои препарати за пръскане не са съвместими?

За оптимална полза и минимален риск от резервоарните смеси – „коктейли“ от инсектициди и фунгициди, те трябва да бъдат съвместими. Смесването на несъвместими препарати не само може да доведе до липса на ефективност от пръскането, но може да създаде и опасност за растенията и реколтата. Ако забележите, че след смесването на  препарати се образува утайка или по повърхността на сместа се отделят твърди частици, изхвърлете сместа, смесили сте несъвместими препарати за пръскане.

Това обаче не е винаги видимо, а и утайката се образува, ако изобщо се, след минути и е възможно да не я видите, ако не изчакате половин час след смесването на препаратите. Това ще рече, че лисата на утайка не е гаранция за съвместимост, което налага разчитане не само на очите и метода „проба-грешка“, но и на познания по темата.

Информираността кои препарати за пръскане не са съвместими ще спести средства, време, труд на пръскащия, ще гарантира добра защита на растенията и минимален риск, докато липсата на познания по темата и сляпото изпробване на смесването на препарати най-малко ще доведе до необходимостта да се изхвърли получената смес – загуба на средства и време, а последствията могат да бъдат и много по-страшни. Сред несъвместимите комбинации си струва да споменем конкретни, които са сред най-често допусканите като грешки.

Естествени средства за защита на градината: Как да отблъскате вредителите и подсилите растенията с билки

Несъвместими препарати, които никога не трябва да смесвате:

  • серни и фосфорни разтвори с калций,
  • калциеви разтвори с магнезий или желязо,
  • течности на маслена основа с препарати за растителна защита, които съдържат бор или сяра,
  • пестициди и торове, съдържащи бор, желязо, цинк и магнезий,
  • смесване на повече от 3 пестицида никога не е желателно,
  • смесване на пестициди с различни срокове за химична защита на растенията,
  • смесване на прахообразни препарати с течни, ако прахът се излива преди течността, правилният ред за наливане в пръскачката, която ще използвате, е обратният – прах, течност и накрая стимулатори за растеж.

Това далеч не изчерпва пълния списък на препарати за пръскане, които не са съвместими, но е добра основа, от която да започнете урока по растителна защита. Ако се чувствате несигурни, винаги е по-добре да се консултирате със специалиста на мястото на покупка, който обикновено е запознат в детайли с препаратите и може да ви даде изчерпателна информация кои от закупените от вас са съвместими и при кои не се допуска смесване.

Важно е да следвате стриктно указанията на опаковката, посочени от производителя, да се информирате при каква температура, климатични особености и фаза на развитие на различните плодове, зеленчуци, растения се извършва пръскането, какъв е карантинният срок, какви мерки за лична защита и защита за домашни любимци следва да предприемете и т.н.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес