Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои дървета и храсти да подрежете през АПРИЛ?

05 април 2024, 15:10 часа

През април може да проверите всички растения и храсти за признаци на зимни щети. Може да имат нужда от грижа и внимание. Продължете да четете, за да разберете кои растения може да подрежете през този месец.

Дървета, които да подрежете

Мимоза

Чрез подрязване на Мимоза ще насърчите младите дървета да произвеждат компактни и добре разклонени глави. Може да подрежете страничните издънки на главните стъбла след цъфтежа до две или три пъпки.

Установените дървета нямат нужда от рутинно подрязване, освен отстраняване на увредения от замръзване растеж. Това се прави най-добре след цъфтежа през късна пролет.

Летен цъфтящ бик бей - Magnolia grandiflora

Установените дървета не изискват рутинно подрязване, освен отстраняване на мъртви, пресичащи се или болни клони. На видовете, които растат, обучени по стена, трябва да отстраните издънките, далеко от опората, през пролетта.

Запретвайте ръкави: Задачи в градината през този месец

Пауловния

Дърветата не изискват рутинно подрязване, освен премахването на мъртви, пресичащи се или болни клони. Пауловниите също могат да бъдат обучени да произвеждат много голяма зеленина, като през април изрежете целия нов растеж обратно до тънка рамка.

Храсти, които да подрежете през април

Абутилон

Когато растенията започнат да пускат нов растеж през пролетта, е по-лесно да видите степента на зимните щети. Премахнете всички повредени клони. Ако искате да получите повече зеленина, отрежете силно всички издънки до тънка рамка близо до земята.

Подрязване в градината през март: Ето какво да не пропускате

Пъстър лавр

Април е идеално време за подрязване на растението. През първата пролет след засаждането намалете растежа с около една трета, за да насърчите растежа на храсти от основата.

Ако искате да освежите и подмладите растенията могат да бъдат отрязани до дървесна рамка с височина 60-90 см. Ако това е твърде драстично за вас, отрежете едно на три стъбла, като започнете от най-старото. Изчакайте до средата на лятото, за да подрежете петнистите лаври, отглеждани като жив плет.

Bupleurum

Необходима е малка или никаква годишна резитба, с изключение на премахването на мъртви или болни стъбла. Старите растения могат да бъдат подмладени чрез рязко отрязване до тънка рамка от стъбла на 5-15 см от земята.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес