Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои домашно приготвени препарати вършат работа против акари по доматите

05 април 2024, 15:43 часа

Акарите могат да представляват сериозна заплаха за вашите домати, но с правилния подход можете да ги контролирате без да използвате агресивни химикали. Ето как да се отървете от този вредител без да давате пари за скъпи препарати:

Ако листата са пожълтели, имате акари или листни въшки - използвайте ТОЗИ лек

Сапунен разтвор

Използването на сапунен разтвор е ефективен начин за унищожаване на акарите, особено ако атаката е в ранен етап. За този метод ще ви трябва домашен сапун, който ще настържете и разтворите в топла вода. Съотношението трябва да бъде 1:5 (сапун към вода). Използвайте пулверизатор, за да изпръскате листата на растенията с разтвора. Повтаряйте процедурата на всеки два дни за най-добри резултати.

домати, поливане

Настойка от чесън

Чесънът е природен антиоксидант с противогъбични и противовирусни свойства. Настойката от чесън е друг вариант, който може да спре размножаването на акарите. Почистете и нарежете 300 грама чесън и го намачкайте. Залейте го с 2 литра вода и оставете да кисне за една седмица. Разредете 50 мл от концентрата в кофа вода и обработете листата на растенията. Тази процедура се повтаря на всеки три дни.

Листа от орех

Отварата от листа на орех е ефективен метод за борба с акарите. Залейте 500 грама зелени листа с 5 литра гореща вода и оставете да кисне през нощта. Използвайте получената настойка за пръскане на доматите ви на всеки 10-14 дни.

Вредители по доматите и какви щети могат да причинят?

Спиртен разтвор

Спиртният разтвор е прост и безопасен начин за контрол на акарите. Разбъркайте 10 мл етилов спирт в 1 литър вода и използвайте този разтвор за обработка на доматите веднъж седмично. Избягвайте да пръскате в слънчеви периоди.

С тези домашни решения вие можете ефективно да се справите с акарите по доматите и да поддържате вашата градина здрава, и плодородна.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес