Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои цветя задължително се садят през есента

26 септември 2024, 17:00 часа

Есента често се свързва с подготовката на градината за зимата, но за истинските градинари това е идеалното време за засаждане на определени цветя, които ще разкрасят външните пространства дори в по-хладните месеци. Макар мнозина да асоциират цъфтящите градини с пролетта и лятото, има много растения, които се чувстват отлично, когато се засаждат през есента. Тези цветя не само добавят красота и цвят в градината ви през по-студените дни, но също така подготвят почвата за нов живот през пролетта. Ето кои цветя задължително да засадите през есента, за да имате красива градина дори в най-сивите дни на годината.

1. Маргаритки

Маргаритките са прекрасен избор за есенно засаждане. Със своите живи и разнообразни цветове, те придават жизненост на градината и са устойчиви на ниски температури. Цветовете им са символ на радост и оптимизъм, и могат да цъфтят дори през по-меката зима. Това ги прави чудесен вариант за дълготраен цъфтеж и цветни акценти в градината.

Засадете тези цветя през есента, така че да ви радват през пролетта

2. Хризантеми 

Хризантемите са класика сред есенните цветя. С тяхната богата палитра от топли нюанси като червено, жълто и оранжево, те внасят уют и колоритност във всяка градина. Засаждат се в добре дренирана почва и ще ви радват с красиви цветове чак до края на есента. Хризантемите са също много подходящи за градини с есенна тематика и привличат вниманието със своите пищни цветове.

3. Астри

Астрите са друга популярна опция за есенно засаждане. С цветовете си, наподобяващи маргаритки, те се предлагат в лилави, розови и бели нюанси, които обогатяват градината в късния сезон. Астрите са известни с това, че привличат опрашители като пчели и пеперуди, добавяйки допълнителен живот и движение в градината. Те са перфектни за създаване на колоритен финал на градинарската година.

хризантема

4. Седум

Седумите са устойчиви и лесни за отглеждане растения, които обичат есенните температури. Те имат сочни листа и звездовидни цветове, които добавят текстура и интерес в градината. Сортове като Autumn Joy създават топли тонове и носят усещане за уют и красота през есента. Седумите изискват минимална грижа и ще украсят градината ви с малко усилия.

5. Черешови рози (постни рози)

Черешовите рози, познати също като постни рози, са истински бижута в зимната градина. Засадени през есента, те имат способността да цъфтят дори в най-студените дни, когато всичко останало е замръзнало. Нежните им цветове в различни нюанси на бяло, розово и лилаво ще ви зарадват още в края на зимата и ще добавят романтичен акцент на градината.

Това цвете е царицата на есента

6. Циклама

Цикламите са очарователни есенно-зимни цветя с уникални и издигнати нагоре венчелистчета, които придават елегантност и изтънченост на всяка градина. Цветовете им се срещат в нюанси на розово, червено и бяло, и добавят красота през студените месеци. Цикламите са идеални за места, където искате да запазите градината цветна и привлекателна дори в най-студените дни.

7. Виоли

Виолите са незаменими за хладния сезон с техните малки и пъстри цветове, които радват окото и душата. Те са изключително устойчиви и могат да се наслаждават на прохладата на есента. Виолите не само, че са лесни за отглеждане, но и имат прекрасен аромат, който прави всяка градина по-приветлива.

Засаждането на цветя през есента е чудесен начин да запазите градината си красива и цветна дори през по-хладните месеци. Маргаритките, хризантемите, астрите и другите изброени цветя не само ще добавят цветови акценти през есента, но и ще осигурят жизненост и свежест на вашето външно пространство през цялата зима и ранна пролет. С правилната подготовка на почвата и малко грижа, есенно засадените цветя ще ви радват дълго време, внасяйки цвят и радост във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес