Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато купувате ОРХИДЕЯ, винаги обръщайте внимание на ето ТОВА

09 май 2022, 09:58 часа

Орхидеите са сред най-харесваните и предпочитани растения. Когато избирате това цвете, много е важно да обърнете внимание на техните корени. Те трябва да са светлосиви или зеленикави на цвят и задължително твърди. Това е признак, че растението е отглеждано по възможно най-добрия начин и гарантирано ще ви радва с красивите си цветове и форми.

Ако забележите, че корените са меки, по-добре не купувайте цветето. Това подсказва, че съвсем скоро би могло да настъпи процес на гниене. Важно е също да се консултирате с продавач – консултантите относно това каква влажност, почва и светлина ще се понравят най-много на избрания от вас вид орхидея.

Веднага, щом транспортирате цветето до дома си, трябва да го пресадите в нова саксия. За целта може да използвате обикновен пластмасов съд с дренажни дупки или друга, каквато предпочитате. Запомнете обаче, че орхидеи не се отглеждат в керамични саксии. Ако ги пресадите в такава, вие ги обричате на сигурна смърт.

Какво трябва да знаете, ако отглеждате орхидея вкъщи

На пазара се предлагат и дървени саксии със специални решетки, които осигуряват проветряване на корените. Може да изберете и такъв вид.

Помислете и са субстрата. Орхидеите не се отглеждат в обикновена почва. Трябва да закупите специален субстрат от магазин за цветя. Поставете растенията на светлина, защото те не са привърженици на тъмните места. Помнете обаче, че не трябва да са пряко изложени на слънце. Иначе ще продължат да живеят, но няма да цъфтят.

Поливането е с фундаментално значение, когато говорим за орхидеи. Не трябва да прекалявате с количествата вода. Орхидеята е добре да се полива веднъж на 5 – 12 дни. Оглеждайте корените. Когато са сухи, полейте цветето.

Орхидеята ви може да цъфти с месеци ако правите ТОВА

Има обаче и такива видове орхидеи, които предпочитат да живеят в по-влажна почва, тях трябва да поливате през по-кратки интервали. Важно е да се консултирате с продавача и да разпитате подробно за това как трябва да отглеждате цветето.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес