Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се сеят краставици за разсад - времето е ключово

20 февруари 2023, 08:15 часа

Кога се сеят краставици за разсад?

Дати за сеитба за разсад:

• за оранжерии - 20 - 30 март;

• за открит терен - 10 - 20 април

На открито - след 25 май

Засаждане на разсад в открит терен - от 10 май (под покритие) до 10 юни

Схема на засаждане

• при разпръснато отглеждане - 80х40 см;

• при отглеждане на опори - 60х35см

Дълбочина на засяване 3 - 4 см

Предшественици

• добри - зеле, домати, картофи, царевица;

• лоши - краставици, тиквички, тикви, дини, пъпеши, тикви

Местоположение

Добре осветена зона

Отглеждане на разсад от краставици у дома

Почва за разсад от краставици

Важна роля при отглеждането на разсад играе съставът на почвата и нейната подготовка за сеитба. Земята за разсад на краставици трябва да е рохкава, влажна и дишаща. Избягвайте субстрати, които съдържат голямо количество торф - той е твърде мазен за краставиците.

Засяване на краставици във вряща вода: резултатите от експеримента - не всичко е толкова розово, колкото се смята ... Ако решите сами да подготвите субстрата, тогава използвайте една от нашите рецепти: смесете в равни части почва, пясък, торф и вермикулит, които могат да бъдат заменени с дървени стърготини.

Краставиците ще харесат и смес от угнила оборска тор, пясък в съотношение 6:1. Ако рН на почвата не е толкова важно за възрастни краставици, тогава разсадът реагира болезнено на повишената киселинност, която може да бъде неутрализирана с варовикови материали.

Почвената смес, трябва да бъде дезинфекцирана - калцинирана във фурната или разлята със силен разтвор на калиев перманганат. И не забравяйте да добавите тор към субстрата - 6 g урея, 10 g суперфосфат, 6 g калиев сулфат и 2 g магнезиев сулфат на 10 kg почвена смес.

Засяване на семена за разсад от краставици

След дезинфекция и наторяване на субстрата за разсад от краставици, покрийте контейнера с почва и филм и го поставете на топло място за две седмици, за да стимулирате образуването на бактерии, необходими за храненето и растежа на разсада.

Отглеждане на разсад от краставици от семена

Семената от краставици също се нуждаят от предсеитбена обработка. Първо, те трябва да бъдат пуснати в три процента разтвор на трапезна сол при стайна температура - празните семена ще изплуват след известно време, а пълнозърнестите семена ще се утаят.

След това семена, подходящи за сеитба, измити в течаща вода, се държат 30 минути в еднопроцентов разтвор на калиев перманганат, след което се измиват и покълват във влажна кърпа при температура 25-30 ºC в продължение на 2-3 дни.

Когато семената имат бели кълнове с дължина 3-4 мм, те са готови за сеитба за разсад.

Кофички се пълнят със субстрата, така че около 1 см до ръба да остане празно, а покълналите семена много внимателно, за да не се счупят крехките кълнове, се потапят в дупки с дълбочина 1,5-2 см и се запечатват. След това чашите се поставят върху палет, напояват се, покриват се със стъкло или филм и се държат при температура 23-28 ºC в очакване на покълване, като се навлажнява субстрата от пръскачката два пъти седмично.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес