Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се берат листа от малина

15 юни 2024, 18:00 часа

Малината е позната не само с вкусните си и полезни плодове, но и заради листата си, които имат висока стопанска стойност. Листата на малината съдържат цял комплекс от ценни биологично активни вещества, включително повече витамин С, отколкото самите плодове. От тях се приготвят лечебни и трапезни чайове, които са популярни както в народната, така и в традиционната медицина. Но кога е най-подходящото време за събиране на тези листа и как да го направим правилно?

Стопанска стойност на листата от малина

Голямо количество от събраните листа - около 86 хил. кг годишно - се изнасят, като търсенето на суровина от малини в централноевропейските държави е високо и на добри цени. Листата на малините са богати на витамин С и други биологично активни вещества, което ги прави изключително ценни за различни здравословни и кулинарни приложения.

Кога е най-доброто време за бране на малини?

Лечебни свойства на листата от малина

Малината, заедно с нейните листа, се препоръчва в народната и традиционната медицина като ефикасно лечебно средство. Листата помагат при стомашни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, препоръчват се на диабетици, предпазват от склероза и се използват при анемия. Този широк спектър от приложения ги прави ценен компонент в натуралната медицина.

малини

Правилно събиране на листа от малина

Важно е листата да се събират по начин, който опазва находищата. Специалистите препоръчват да се оставя една трета от растенията в дадено находище, за да може ресурсите да се възобновяват. Листата трябва да се събират здрави, неувредени и ненаядени от насекоми. Те не бива да се събират мокри, а в сухо време през деня, след оттеглянето на сутрешната роса.

8 златни съвета, по които да отгледаме изобилие от домашни малини

Най-добро време за събиране

Листата на малината се берат след цъфтежа й, който обикновено започва през юли и продължава до септември. След като листата бъдат събрани, те трябва да се сушат на сянка, за да се запазят всички полезни вещества. Малините обичат слънчеви места и добре дренирана песъчлива почва, богата на органични вещества, което също трябва да се вземе предвид при избора на място за събиране на листата.

Знаейки кога и как правилно да се събират тези листа, можем да извлечем максимална полза от техните ценни свойства. Така ще си осигурим натурални лечебни и кулинарни продукти, които ще обогатят нашето ежедневие и ще подкрепят здравето ни през цялата година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес