Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и какво да правим в градината през лятото?

14 юни 2024, 12:19 часа

Лятото е най-горещото време. За да не пропуснете нищо и да отгледате добра реколта, предлагаме градински план за летните месеци.

Юни: активно начало на летния сезон

Грижа за цветя

В началото на лятото можете да подрежете растенията, които са цъфнали през пролетта. Всички растения, които се подготвят за цъфтеж, трябва да се подхранват с торове. Луковиците вече са цъфнали и се подготвят за период на покой. Когато листата им пожълтеят и изсъхнат, внимателно ги изкопайте.

Грижа за храстите

Овощните храсти и други растения трябва да се хранят с торове, съдържащи калий.

Поливане на доматите за УСПЕШНА реколта тази година

Засаждане на зеленчуци

В началото на юни можете да засадите кореноплодни зеленчуци на открито: репички, моркови, цвекло. Засаждат се и топлолюбиви растения: фасул, тиквички, краставици, тиква и царевица. В лехите се засаждат разсади от домати, патладжани и чушки. Картофите се засаждат през първите десет дни на юни, ако времето преди това не е позволявало това.

Грижа за краставици и домати

Краставиците растат активно, така че се поливат редовно. Доматите също изискват грижи: отстранете издънките своевременно, за да получите добра реколта. Отстранете страничните клони веднага след появата им, докато са по-къси от 4 см. Прищипването се извършва сутрин или следобед, за да може пресният отрез да изсъхне на слънце.

Поливане и прибиране на реколтата

Съберете първата реколта.

Юли: поддръжка и грижи

Подрязване на храсти и резитби

Поливайте храсти и дървета 2-3 седмици преди прибиране на реколтата. Третирайте ябълките и крушите срещу струпясване, а черешите срещу кокомикоза.

Поливане на растенията през лятото: Ето на какво да обърнете внимание

Грижа за цветя

Цветята могат да страдат от брашнеста мана, така че ги третирайте със специални препарати. Премахнете избледнелите и увехнали растения.

Грижа за градинските лехи

Поливайте насажденията сутрин, докато няма активно слънце. Разредете лехите с моркови, магданоз и цвекло, оставяйки около 10 см между растенията. Продължете да премахвате издънки от доматите.

Борба с болести и вредители

Ако се открие заболяване, третирайте растенията с бордолезов разтвор. Картофите могат да се обработват по всяко време, а доматите - не по-късно от 20 дни преди беритбата.

Правене на компост

Започнете да изграждате компостна купчина за следващия сезон. Използвайте само здрава зеленина и сено.

Август: довършителни работи

Грижа за цветята

Събирайте семена от двугодишни и едногодишни растения. Сложете здравите увехнали стъбла на компоста, изгорете болните стъбла. Започнете да засаждате вашите цветни луковици.

Грижи за дървета и храсти

Берете горски плодове. Ако има много плодове, поставете опори под клоните. Поливайте прясно засадените храсти и дървета и ги проверявайте за болести и неприятели. Отрежете гроздовите листа, които покриват плодовете.

Подрязване на малини

Подрязвайте малините след прибиране на реколтата, като премахвате двегодишните клони, за да подмладите храстите.

Торене на дървета

Торете круши и ябълкови дървета два пъти: първия път, когато плодовете започнат да узряват, вторият път след прибиране на реколтата. Торове: нитрофоска, натриев хумат, суперфосфат, калиев сулфат. Подхранвайте сливите след прибиране на реколтата.

Грижа за зеленчуците

До края на август изкопайте късни и средни сортове картофи. Контролирайте растежа на доматите чрез прищипване на върховете.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес