Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и как е правилно да се бере пипер?

25 август 2024, 13:57 часа

Времето за прибиране на реколтата от пипер зависи от сорта и вида на зеленчука, района на отглеждане, специфичния климат и особеностите на отглеждане. Освен това, когато прибирате реколтата, трябва да вземете предвид препоръките на лунния календар. Какви са особеностите и препоръките за събирането на чушки във всеки конкретен случай?

Правила за събиране на пипера

Първата реколта от ранен пипер се прибира 65-85 дни след засаждането. Среднозреещи сортове - след 90-100 дни, къснозреещите - след 120-140. По този начин, при засаждане на зеленчуци с различни периоди на зреене, прибирането на реколтата може да продължи от юли до октомври.

Направете това през август и пиперът ще дава реколта до октомври

Важно е да се има предвид, че докато сладките чушки могат да се берат във всяка фаза на зреене (дори и зелени), лютите чушки могат да се берат само след достигане на биологична зрялост. В противен случай те ще са лишени от типичния за тях пикантен вкус.

Зеленчуците се отрязват от храстите с помощта на чист остър инструмент (нож, градинска ножица или ножица) на всеки 7-9 дни. Това позволява да събирате плодове от един и същи сорт 3 до 5 пъти на сезон. В случай на рязко застудяване, чушките, отглеждани на открито, трябва да бъдат събрани възможно най-бързо. В противен случай реколтата ще бъде загубена, тъй като зеленчуците ще замръзнат и ще се развалят.

Срокът за прибиране на реколтата в оранжерии зависи от зрелостта и външния вид на чушките. Въпреки това е важно плодовете да се съберат преди настъпването на студеното време, тъй като чушките обичат топлината. Когато температурата на въздуха падне под определена граница, развитието и образуването на плодове спира.

Чушките, засадени на открито, започват да се берат на 12-15 август и прибирането на реколтата им продължава до 25-30 септември. То трябва да приключи преди първата слана.

Някои градинари прибират реколтата според правилата на лунния календар. Лунният календар препоръчва прибиране на чушки само по време на пълнолуние. Тъй като именно на този етап, според астролозите, плодовете имат най-добър вкус, можете да извлечете значително повече ползи от тях.

Чушките неслучайно за считани за една от най-здравословните храни. Те са отличен източник на фибри и различни витамини, които помагат за поддържане на здравето. Пиперът оказва положителен ефект върху метаболизма, имунитета и кръвонисните съдове. Може да се консумира както суров, така и след термична обработка.

Напръскайте пипера с това и листните въшки ще изчезнат

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес