Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и как да подрежете розите, за да се радвате на обилен цъфтеж цяло лято

08 април 2024, 05:50 часа

Подрязването на розите е необходима част от поддържането на здрави розови храсти, но много хора имат въпроси относно подрязването на розите и как да ги подрязват по правилния начин. Не е необходимо да се страхувате. Подрязването на розовите храсти е наистина лесен процес.

Още: Ето как да определите датата на последната слана преди лятото

Инструкции за подрязване на рози

Вместо да подрязвате розовите храсти през есента, след като са преминали в покой, изчакайте до ранна пролет, когато пъпките на листата започват да се оформят добре. По-високите розови храсти се подрязват до около половината от височината им, след като са в покой през есента. Есенното подрязване на розите е с цел да се предотвратят пораженията върху храста от зимните ветрове и силните снегове, които размахват пръчките или ги пречупват чак до земята.

Пролетната резитба най-често означава подрязване на розите до 5-7,5 cm. от земята. Поради загиването на пръчките, причинено от студа, това тежко подрязване на розите наистина е необходимо за повечето розови храсти. "Повечето", защото има няколко изключения от тази тежка резитба.

Тези изключения за силно подрязване на розите са катерливите, повечето от миниатюрните и миницветните рози, както и някои от храстовидните рози. Хибридните чаени, грандифлорните и флорибундовите розови храсти се подрязват силно, както е посочено по-горе. Това означава, че трябва да отрежете пръчките на розите до мястото, където има зелен растеж, което обикновено е на 5 до 7,5 cm. от земята, ако времето се задържи студено през цялата зима.

Независимо от необходимото подрязване розовите храсти изглежда приемат всичко с лекота. Новият растеж се появява силен и красив, и преди да се усетите, розите възвръщат височината си, красивата си зеленина и невероятните си цветове.

Още: Ето как да закалите разсада си преди да го засадите в градината

Когато подрязвате розовите храсти, имайте предвид, че е добре да се прави лек ъгъл на подрязване, за да не се задържа влага върху отрязания край на стъблото. Прекалено стръмният срез ще създаде слаба основа за новия растеж, затова е добре да се прави под лек ъгъл.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес