Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-доброто време за засаждане на ягоди през 2024 г

28 май 2024, 15:19 часа

В края на пролетта, когато природата оживява след зимен сън, градинарите започват да мислят за сеитба на ягоди. Този ароматен и сочен плод, любим на мнозина, изисква специално внимание при отглеждането. Един от ключовите аспекти е правилното време за сеитба. През 2024 г. много градинари бяха разочаровани от внезапно застудяване през първата половина на май, което ги принуди да преразгледат плановете си. Нека да разберем кога и как най-добре да засаждаме ягоди през този сезон.

Кога да засадите ягоди през 2024 г.?

Ягодите са топлолюбиви растения, които не понасят добре студовете. Затова идеалното време за сеитба е период, когато температурата на въздуха не пада под 10°C и почвата е добре загрята. Заради нестабилното време през май 2024 г. се препоръчва сеитбата на ягоди да се отложи до втората половина на май или началото на юни. Това ще избегне риска от замръзване и ще осигури по-добри условия за поникване и растеж на растенията.

Грижа и беритба на ягодите в домашната градина

Като се вземе предвид лунния календар

Важен аспект при засяването на ягоди са фазите на луната. Лунният календар може да се превърне в надежден помощник при избора на оптималните дни за засаждане. През 2024 г. се препоръчва засаждане на ягоди по следния график:

През май: 18-21, 25-27, 31-ви;

През юни: 1, 4, 9, 11-14, 18-20, 27-30.

Строго не се препоръчва да засаждате ягоди на 23 май, 6 юни и 22 юни, тъй като тези дати включват пълни и нови луни, които се считат за нещастни за културите.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни? 

Правила за засаждане на ягоди

Процесът на засяване на ягоди изисква внимателна подготовка. Важно е да изберете подходящо място, да го почистите от плевели и да приложите необходимите торове, за да осигурите на растението хранителни вещества. Най-често ягодите се отглеждат чрез разсад. Преди сеитба е необходимо разсадът да се третира чрез потапяне в разтвор срещу вредители и болести. Корените на разсада трябва да се съкратят до 20 см.

След като подготвите разсада, трябва да изкопаете дупки с дълбочина 10 см на разстояние 25-30 см една от друга. Добавете малко хумус към всяка дупка и напълнете с вода. Засадете разсада така, че мястото, където всички корени влизат в стъблото, да е на нивото на почвата.

След засаждане поливайте обилно разсада и мулчирайте лехите с борови иглички, сено или слама. За успешното отглеждане е необходимо редовно поливане (3-4 пъти седмично) и премахване на плевелите. При неблагоприятни метеорологични условия, като замръзване, се препоръчва посевите да се покрият с филм.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес