Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-доброто време за бране на малини?

03 август 2023, 13:14 часа

Богати на витамини, минерали и антиоксиданти, малките вкусни червени плодчета са изключително полезни за здравето. Обикновено ги купуваме замразени, а при повече късмет и пресни, но най-голяма полза от консумацията им ще извлечем, ако си ги отгледаме сами, или ако попаднем на диви малини, които са дар от природата, подобно на горските ягоди, боровинките и дивите къпини.

Сортовете, култивирани за засаждане в градината, обикновено се отличават с по-едри плодове и липса на бодли, което прави брането на малините по-лесно и приятно, но ако нямате дворче или местенце за отглеждането на малини, може да се насладите на полезния плод и ако знаете къде растат малини около вас в диво състояние.

Защо да си наберем малини?

Малки, но вкусни, сочни и полезни червени перли на природата – така можем да опишем малините. Сред причините да се интересуваме от бране на малини освен техните безспорни вкусови качества са и фактът, че са подходящи за приготвяне на сокове, компоти и сладка, както и безспорните и доказани ползи за здравето, които малините притежават. Консумацията на малини особено в прясно състояние и особено необработени с вредни препарати и торове е свързана с:

-  Доказана полза за храносмилателната система, тъй като са богати на фибри. Високото съдържание на фибри, както впрочем и това на танини, помага да се контролират нивата на кръвната захар. Като плод, беден на въглехидрати и с нисък гликемичен индекс, малините не повишават нивата на кръвната захар, което ги прави един от малкото плодове, изключително подходящи за диабетиците. Нещо повече – малините блокират алфа-амилазата и така помагат за редуциране на абсорбираните въглехидрати след хранене, което намалява въздействието върху кръвната захар.

- Малините могат да се похвалят с щедро съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант с изключителни ползи за здравето.

Кога е най-доброто време да наторите МАЛИНИТЕ?

- Малините се отличават с ниски калорийни стойности, които не добавят излишни сантиметри и килограми за сметка на богато съдържание на витамини, минерали и ценни антиоксиданти. Само 100 гр. от вкусния плод са достатъчни, за да осигурите на тялото си около половината от необходимите дневни дози витамин С и магнезий.

- Мощните антиоксиданти, които се съдържат в малините, доказано редуцират риска от редица болести като диабет и възпалителни процеси в редица тъкани и органи в тялото. Артритът например може успешно да бъде повлиян от консумацията на малини именно благодарение на противовъзпалителните им свойства. Смята се, че малините предпазват от артрит, като блокират COX-2, ензим, отговорен за причиняването на възпалението.

- Малините са плодове за дълголетие. Те съхраняват младостта и се грижат за запазване на двигателните функции, силата и производството на колаген, необходим за млада и свежа кожа.

Всички тези безспорни и научно доказани ползи от консумацията на малини поставят въпроса кога е най-доброто време за бране на малини, за да се снабдим с вкусните и полезни дребни плодчета.

По колко малини могат да се ядат на ден?

Бране на малини – кога е подходящо да го правим?

Най-удачните месеци за прибиране на реколтата зависят от сорта. Има ранни сортове малини - летни, които узряват през юни-юли и следва да се берат именно тогава, както и късни – есенни, на които можем да се наслаждаваме от края на август чак до падането на първата слана.

Ако не съумявате да прецените дали е настъпил точният момент за бране на малини и дали са узрели достатъчно, просто ги докоснете леко и проверете отделят ли се плодчетата. Отлично узрелите малини ще останат в ръката ви дори при лек допир. Ако се налага да ги дърпате, за да ги берете, изчакайте, не са узрели напълно и не е настъпил моментът за брането им.

Когато говорим за бране на малини, важни са и времето, часа на бране, целта, за която ги берете. Не берете малините в дъждовно време, нито в разгара на деня, тъй като не е добре да бъдат мокри особено ако ще ги съхранявате замразени. В този случай най-доброто време за бране на малини е рано сутринта.

Ако ще хапвате малинките сега и веднага пресни, изберете слънчев ден, но нека не е в разгара на деня или привечер, когато са най-активни насекомите, за да не ви ужилят, докато късате ароматните плодчета. Най-добре използвайте защитни ръкавици особено ако малините са с бодли.

Не съхранявайте обраните малини дълго, използвайте ги в същия ден независимо дали ще ги хапнете пресни, ще ги замразите, или направите на сладко или компот. Малините са крехки, лесно и бързо се развалят, омекват и съхранение за повече от ден, без да са замразени или консервирани, ги съсипва. Берете само толкова, колкото може да обработите в същия ден, а останалите е по-добре да изчакат реда си на храста, а не в хладилника.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес