Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да засадите разсад пипер през март 2024

13 март 2024, 16:25 часа

Семената на пипера отнемат средно около две седмици, за да покълнат. Препоръчително е да засадите разсад на постоянно място на възраст 60-80 дни. Ако засадите семената твърде рано, разсадът ще бъде готов за разсаждане, преди времето да е подходящо. Ако засадите семената в края на март, пиперът просто няма да има време да узрее. Оптимално е да сеете разсад от пипер от средата на февруари до края на второто десетдневие на март. Дори ако разсадът се появи по-късно, отколкото сте очаквали, все още ще имате надежда за богата реколта през есента.

Кога да засеете разсад от пипер през март 2024 г. според лунния календар - благоприятни и неблагоприятни дни

Периодът на растеж на Луната се счита за най-благоприятен за сеитба на семена за разсад. По това време растителните сокове активно се движат нагоре, стимулирайки развитието и растежа.

Хапчето, с което разсадът на доматите ще расте като луд

До 10 март Луната ще бъде намаляваща. Това време е по-малко благоприятно за засяване на семена, тъй като процесите на растеж и развитие се забавят през този период. Благоприятното време за сеитба на семена от пипер за разсад ще дойде едва след 12 март.

Най-добрите дни за засаждане на разсад от пипер през март 2024 г. според лунния календар: 13-14, 17-18, 19 (до вечерта).

Най-неблагоприятните дни през март 2024 г. за сеитба на семена от пипер за разсад според лунния календар: 10 и 25. Това са дни на новолуние и пълнолуние, които се характеризират с нестабилност.

Как правилно да засадите разсад от пипер?

Семената на пипера могат да се засяват сухи или предварително покълнали. Разбира се, първите листа се появяват по-бързо от покълналите семена. Първите поникват за 8 до 10 дни, а вторите за 5-6.

Минималната температура за покълване на семената на пипера е +15°C. Ако термометърът падне под, развитието ще спре. За да сте сигурни, че разсадът от пипер расте добре и е силен, опитайте се да поддържате стайна температура от +25 до +27°C. Силната топлина е не по-малко разрушителна за нежния разсад от пипер. Ако температурата се повиши над +30 ° C, издънките могат да умрат.

Покълването на семена е лесно. За да направите това, трябва да ги увиете във влажна кърпа, салфетка или дори тоалетна хартия и да ги оставите на топло място за поне 12 часа или до един ден. Веднага щом се появят бели точки-корени върху семената, те могат да бъдат засадени.

Накиснете семената на краставиците и доматите в това - реколтата им ще е 2 пъти по-богата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес