Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да се сее разсад пипер?

04 март 2024, 20:11 часа

Пипер е общото наименование на различни сортове от вкусния зеленчук, който вирее чудесно у нас, ако се полагат адекватни грижи. Добрият добив и качество на пипера зависят пряко от познанията по темите кога се сее разсад пипер, как се напоява, каква почва предпочита, както и въпросите свързани с подхранването и отглеждането му като цяло.

Формата, вида на пипера се различава съществено между сортовете, а още по-отличителен е вкусът – познаваме както сладък пипер, така и лют, от който всяка хапка е предизвикателство за сетивата. У нас преобладават севрията, камбите, капиите, чорбаджийската чушка като типове пипер, като всеки от тях има своите предпочитания относно отглеждането, спазването на които обещава по-висок добив.

Кога се сее разсад пипер?

Ако планирате да отгледате сами пипера за трапезата си, а сте начинаещи и с бедни опит и познания, един от първите уроци, които следва да научите, е кога се сее разсад пипер. Ако не се справите с тази задача, то всички останали въпроси, свързани с отглеждането в градината ви, отпадат, тъй като пиперът няма да оцелее, за да го отглеждате и да се радвате на добива.

Методът за садене на разсад за пипер, който се превърна в истински хит в интернет

Отглеждането на разсад пипер от семена е предизвикателство за градинарите, тъй като растението е капризно и има множество тънкости за овладяване, за да се радвате на положителни резултати. Сред тези тънкости са:

  • избор на почва, която е важно да е подходяща като хранителни вещества, но още по-важно е да е лека, рохкава, за да се развият добре корените на разсада и да се „хванат“, когато преместите този разсад в земята,
  • дезинфекция на семената, от които ще произведете разсада, която се извършва с разтвор на калиев перманганат за половин час, последвана от измиването им и съхраняването им за ден в литър вода, в която е разтворена 1 ч.л. дървесна пепел, за да се подхранят, като целта на тази дезинфекция е предпазване от болести по тези растения,
  • осигуряването на топло място – над 25-30 градуса – за поникването на семената,
  • избор на съдове за отглеждане на разсада, като се препоръчват контейнери 10х10 см. и т.н.

Грешките, които допускате на всяка стъпка, могат да причинят щети на растенията, да доведат до слаба реколта или до измиране на разсада и нито една домашно отгледана пиперка на масата ви. Липсата на опит не е голям проблем, ако начинаещите градинари се допитват до професионалистите с опит, четат и се вълнуват от темата и следват съветите и посоченото върху опаковката от производителя на семената.

Отглеждане на разсад за пипер

Освен кога се сее разсад пипер важно е и как точно се отглежда. Отглеждането на разсад за пипер е сложна и трудоемка задача, която включва след обработката на семената осигуряване на правилната температура за поникването им – 30 градуса, последвана от понижаване на градусите на половина през първата седмица от поникването, а след това отново увеличаване на температурата до 20-25 градуса.

Важно е да се осигури изобилно количество вода, но съвсем не всеки ден или няколко пъти седмично, а веднъж на 7-8 дни, като водата не трябва да попада върху самите растения, а само в корените им. Последна стъпка от отглеждане на разсада, преди да преместим пипера в градината, е пикирането му в отделни кофички, след като се появят 2-4 истински листа върху растенията.

Здрав и силен разсад от пипер само 14 дни - ето какво правят опитните градинари

Засаждането в земята, което се прави около 2 месеца – 50-70 дни след поникването му и след като разсадът е достигнал 20-тина сантиметра и има поне 6 листа, като преместването на открито е предшествано от двуседмично каляване на растението с намаляване на температурата в помещението, в което се отглежда, и с поставянето му до отворен прозорец за различна и постепенно нарастваща продължителност от време.

Открит обаче остава въпросът кога се прави това – кога се сее разсад пипер и кога се сее разсада в земята. Отговорът е простичък – 50-70 дни преди времето, в което е подходящо да засеете разсада в земята, е точното време за сеене на самия разсад, а най-подходящото време за отглеждане на открито в градината зависи от сорта, климатичните особености през конкретната година, мястото, на което се намирате – поле или високо в планината, където снегът се задържа до по-късни месеци, северните или южните части на страната и т.н.

Обикновено началото на март е подходящо за сеене на пипер от готовия разсад в градината в традиционно по-топлите части на страната, ако годината не е извънредно мразовита, а в по-студените – до края на март следва да засадите пипера, за да се радвате на реколта през лятото, което ще рече, че е късно да приготвяте разсад сами за ранния пипер, но пък може да си закупите готов разсад или да сеете по-късни сортове.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес