Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да засадите нарциси, за да се радвате на цветовете им през пролетта?

27 септември 2023, 19:22 часа

Нарцисите са чудесни цветя, които озаряват градината през пролетта и радват с цветовете си. Има различни сортове, като някои цъфтят през януари, а други през май. Височината им е от 5 см до 45 см, като се предлага в различни форми и нюанси. Ако искате да създадете слънчева градина през пролетта, продължете да четете, за да разберете как да ги засадите.

Грижа за нарцисите, за да се радвате на чудесни цветове

Как да отглеждате нарциси?

Засадете луковиците на нарциси през есента във влажна, но добре дренирана почва на пълно слънце – поне 6 часа на ден. Биха се справили и на лека сянка. Може да ги засадите в саксии или да ги съчетаете с иглики в градината. След като прецъфтят оставете листата да умрат естествено, за най-добро представяне през следващата пролет.

Кога да засадите луковици на нарциси?

Най-доброто време за засаждане на луковици на нарциси е есента, от септември до ноември. Така луковиците ще имат време да развият корени преди зимата да настъпи и земята да стане студена. Щом настъпи пролетта и температурите започват да се показват – ще се радвате на цветовете им.

Кога и как се садят луковиците на кокичета, лалета, зюмбюли и нарциси?

Може да ги засадите и през декември, ако сте пропуснали, но се уверете че луковиците са твърди и не показват признаци на мухъл. Можете да засадите луковици на нарциси най-късно през януари. След засаждането на луковиците може да отнеме повече време, за да се установят и цъфтят, но те трябва да наваксат след години.

Грижа за нарцисите

Нанасяйте тор за луковици с бавно освобождаване в саксии всяка пролет. Оставяйте листата на нарцисите да умрат естествено, като така хранителните вещества в листата се връщат в луковицата. Този трик от градинарите ще подобри цъфтежа през следващата година.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес