Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да берем ябълките и как да ги съхраняваме?

16 септември 2023, 20:33 часа

Ябълки - сочни и ароматни плодове, които идват в разнообразни сортове и видове, и всички обичаме. Те узряват по различно време, а климатът може да варира. Затова ранната есен обикновено е периодът, когато е подходящо време за бране на ябълките. Ние ви предоставяме информация за най-добрия момент за беритба, как да го направите и как да съхранявате тези плодове, така че да се наслаждавате на тях през цялата година.

Кога се берат ябълките?

Ранната есен е периодът, когато ранните сортове ябълки са готови за бране. Как да разберем дали плодовете са узрели? Вземете ябълка в ръка, повдигнете я за дръжката и я завъртете. Ако се отделя лесно от дървото, значи е готова за бране. Летните сортове могат да се берат от началото на август, а есенните - от началото на септември. Важно е да берете ябълките в правилния момент, тъй като ранното бране може да доведе до кисели, твърди и неядливи плодове, докато късното бране може да доведе до меки и разкашкани плодове.

Полейте ябълката с това през юни и реколтата ще е по-богата от всякога

Как да съхраняваме ябълките след брането?

След брането е важно да съхранявате ябълките правилно, за да запазите техния вкус и свежест. Най-добре е да ги държите на хладно, при относителна влажност от 90 до 95 процента. Хладилникът може да бъде подходящо място, особено ако имате няколко ябълки. Поставете ги в найлонова торбичка с дупки или ги покрийте със захаросана влажна кърпа, за да запазите влагата. Това ще им помогне да останат свежи за по-дълго време.

Лекар: Ябълките обострят тези заболявания

Как да имате ябълки целогодишно?

За да имате ябълки през цялата година, можете да съхранявате реколтата в контролирана атмосфера. Тази техника включва регулиране на температурата, влажността, въглеродния двуокис и кислорода, така че плодовете да влизат във възможно най-дълъг сън. Така можете да съхраните ябълките си свежи до 10 месеца след брането.

Имайте предвид, че ябълките, които намирате в магазините, обикновено са на възраст над една година. След този срок те започват да губят вкус и свежест. Затова, ако искате да се наслаждавате на истински вкусни и свежи ябълки, няма нищо по-добро от тези, които сте отгледали сами.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес