Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Капан за мравки - ето как се прави, за да ги прогоните от дома и градината си

06 юни 2024, 13:30 часа

Мравките могат да бъдат истински проблем както във вашия дом, така и в градината. Тяхното присъствие е не само досадно, но може да навреди и на растенията и продуктите у дома.

Много домакини и градинари търсят ефективни и безопасни начини за борба с тези насекоми. Да си направите собствен капан за мравки е едно от най-добрите решения. Този метод минимизира необходимостта от използването на химикали, осигурявайки безопасна среда за деца и домашни любимци.

Капан против мравки

Основният принцип на действие на капана за мравки се основава на използването на примамки, които привличат насекомите. Мравките пренасят отровата в мравуняка, което помага в борбата с цялата колония. Важно е да се използват компоненти, които са безопасни за хората, но ефективни срещу тези насекоми. Стръвта трябва да е достатъчно привлекателна, така че насекомите да са готови да я използват.

С този бабин трик ще се избавите от мравките в градината

За да създадете капан, ще ви трябват прости материали, които могат да бъдат намерени във всеки дом. Един от основните компоненти е борната киселина. Това вещество е безопасно за хора и домашни любимци, но смъртоносно за мравките. Ще ви трябват още захар или мед за стръв, вода и съд за поставяне на капана. Тези съставки позволяват да създадете ефективен продукт, без да прибягвате до химически инсектициди.

За да направите стръв за мравките, трябва да смесите борна киселина със захар или мед в съотношение 1:3. Това съотношение осигурява оптимална комбинация, която насекомите пренасят в мравуняка. Сместа може да се разреди с малко количество вода, за да се образува гъст сироп. Получената маса трябва да се постави в малък контейнер, например капачка на бутилка или пластмасов контейнер.

Капаните трябва да се поставят на места, където мравките са най-активни. Това може да включва ъгли на стаи, зони близо до прозорци и врати и зони около кофи за боклук и кухненски плотове. Важно е да се гарантира, че капаните са далеч от деца и домашни любимци. Мравките ще бъдат привлечени от стръвта и ще пренесат отровата в мравуняка, като постепенно броят на насекомите или вредителите в дома ви ще намалее.

Ефективността на капаните зависи от редовното наблюдение и подмяна на стръвта. Приготвената смес губи своята ефективност с течение на времето, така че трябва да се подновява на всеки няколко дни. Също така си струва да наблюдавате броя на мравките в близост до капаните. Ако броят на насекомите е намалял значително, това показва, че капаните работят успешно.

Ако стръвта вече не привлича мравки, трябва да опитате да промените нейния състав или местоположението на капаните. В допълнение към капаните могат да се използват и други методи за борба с мравките. Един ефективен начин е използването на етерични масла. Маслата от лавандула, мента, евкалипт и чаено дърво отблъскват мравките и предотвратяват появата им у дома.

Достатъчно е да нанесете няколко капки масло върху памучен тампон и да го поставите на места, където се появяват насекомите. Редовното почистване и поддържането на дома чист също помага за предотвратяване на мравките.

За да се предотврати повторното появяване на мравки, трябва да се обърне внимание на превантивните мерки. Важно е да поддържате дома си чист, особено кухнята и местата за съхранение на храна. Остатъците от храна и трохите привличат мравки, така че те трябва да се премахват редовно. Съхраняването на храна в херметически затворени контейнери също помага за предотвратяване на достъпа на насекоми до вашата храна. Проверката и запечатването на всички пукнатини и отвори в дома ще елиминира възможността мравките да влизат отвън.

Борба с мравките в градината - 5 метода, които работят

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес