Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канелата - най-добрият приятел на растенията. Ето защо

24 юни 2023, 19:33 часа

Канелата не е само прекрасно подправка за ястия и десерти, но може да бъде и полезен съюзник за вашите растения. Вече от векове канелата се използва в народната медицина и има противогъбични свойства, които помагат не само на нас, хората, но и на растенията. Тя предпазва растенията от вредители и ги поддържа здрави, без да се налага използването на вредни химикали.

Защита от вредители

Само малко канела на прах може да ви спести пари, които бихте изхарчили за пестициди и други продукти за защита на растенията. Канелата има силно ароматно въздействие, което държи далеч различни насекоми. Разпръскайте канела около растенията или на места, където сте забелязали насекоми. Подновявайте тази процедура на всеки 2-3 седмици, за да осигурите ефективна защита.

По нея полудяха всички! Тайната на канелата, която ще промени вашата градина

Противогъбична защита

За да се грижите за здравето на растенията си и да ги предпазите от гъбични инфекции, канелата е отличен помощник. Поръсете канела върху частите на растението, където забелязвате наченки на мухъл или гъбички. Ако не забележите подобрение след няколко дни, повторете процедурата за по-добри резултати.

Тор за растенията

Канелата може да бъде използвана и като тор за растенията. Просто поставете слой канела към основата на растението и повтаряйте тази процедура веднъж на седмица. Това ще осигури необходимите хранителни вещества и ще подкрепи здравия растеж на растението.

6 ползи от канелата за растенията

Поддръжка на резници

За успешното засаждане на резници може да поставите канела по стъблото преди засаждането им. Ако се сблъскате с други проблеми в градинарството, можете да приготвите домашен фунгицид с канела и аспирин. Смесете 10 г канела на прах, около една супена лъжица, с 500 мл вода и 2 натрошени таблетки аспирин. Оставете сместа да престоява 12 часа, след което прецедете и накиснете резниците в получената течност за около 2 часа. Резниците вече са готови за засаждане.

Предпазване на растенията от рани и заболявания

Ако сте направили прекалено много резитби и растенията имат рани, канелата може да предпази засегнатите места от заразяване с гъбички или други инфекции. Поставете слой канела върху раните, за да осигурите бързо възстановяване.

Ползи от КАНЕЛАТА в домашната градина: Ще се изненадате!

Стайни растения

Канелата е полезна и за стайните растения, предотвратявайки техното изсъхване и разболяване, както и предпазвайки ги от листни въшки. Поръсете малко количество канела директно в саксията и повторете след около 2 седмици, за да гарантирате здрав и красив вид на вашите стайни растения.

Открийте магията на канелата и я използвайте като природен и безопасен начин за поддръжка и защита на вашите растения. Насладете се на здрави и благоухаещи градини и стайни растения с помощта на тази невероятна подправка.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес