Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако засадите доматите през юли?

18 юли 2022, 15:00 часа

Дори градинарите, които практикуват две сеитби на култури годишно (през пролетта и в средата на лятото), са сигурни, че доматите могат да се садят само в началото на пролетта.

Но с появата на нови сортове и разширяването на възможностите заради специално оборудване, отглеждането на домати през есента стана реално не само в индустриален мащаб.

За да откъснете пресни домати през октомври и ноември, те трябва да се садят през юли.

Тънкостите на юлската сеитба на домати

През пролетта доматите се засяват в саксии и след това се пресаждат в градината. През лятото всичко се случва наобратно.

Семената се засяват в открита земя и с настъпването на есенното охлаждане се пресаждат в контейнери и се прехвърлят на закрито. Можете да сеете веднага в контейнери, но те трябва да се държат навън, като се стараете земята да не изсъхва.

С този разтвор ще приберете по 20 кг домати от корен

Лятната сеитба е добра, защото автоматично се изключват всички пролетни проблеми. Доматът има достатъчно светлина, расте на чист въздух, получава достатъчно храна, температурата е добра за него. При такива условия до есента ще станат силни здрави растения, готови за обилно плододаване.

Ако се садят на открито, важно е да се следи да не е суха почвата.

Когато разсадът има 2-3 поникнали листа, те трябва да се разположат върху котиледонните листа. Това ще замени пикирането и ще насърчи развитието на допълнителни корени на стъблото.

Бъдещите грижите не се различават от грижите за други растения. През първия месец на растеж е необходимо да се извърши азотно торене, така че разсадът бързо да натрупа зелена маса и да стане по-силен.

За да са вкусни доматите - направете това с разсада още днес

Ако времето е горещо, е необходимо да се направи сянка и да се полива лехата редовно, за предпочитане сутрин.

Също така трябва редовно да обработвате младите домати срещу късна болест, като се започне от втория месец от живота. Младите растения са по-малко уязвими от увреждане от това заболяване, но е по-добре да сте в безопасност, тъй като късната болест е много активна през втората половина на лятото.

През септември укрепналите домати се пресаждат в контейнери или големи саксии за цветя и се прехвърлят в помещение.

Размерът на контейнера зависи от сорта. Но най-добре е да изберете маломерни балконски сортове, чието предназначение е точно за отглеждане в контейнери.

Ако доматите се засаждат още в началото в контейнер, тогава е необходимо да оставите малко място, за да можете по-късно да добавите почва, симулираща хълмиране.

Няколко от тези стайни растения ще дават плодове до късна есен в къщата. Ще е идеално, ако набавите фоново осветление за тях.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес