Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е важно да направите в градината през месец май

10 май 2024, 10:42 часа

Май е вълнуващо време в градината, когато студът на зимата вече е отстъпил място на топлината на пролетта. Това е месец на оживен растеж, оживена дива природа и безкрайни възможности за градинарите. Ето някои възхитителни дейности и задачи, които да обмислите, докато прегръщате красотата на май във вашата градина.

1. Удоволствия от засаждането: Май е най-подходящото време за засаждане. Независимо дали започвате от семена или пресаждате разсад, почвата е топла, а растенията са нетърпеливи да пуснат корени. Помислете за добавяне на едногодишни растения като невен, циния и петуния за прилив на цветове през целия сезон. Многогодишни растения като дневни лилии, ириси и божури също могат да бъдат засадени сега за дълготрайна красота.

Дейности през май в градината, които да не пропускате

2. Грижа за зеленчуците: Ако отглеждате зеленчуци, през май нещата започват да стават вълнуващи. Засадете топлолюбиви култури като домати, чушки, краставици и тиквички. Следете за влажността на почвата и осигурете опора на увивните растения, докато растат. Не забравяйте за билките като босилек, кориандър и копър, които виреят добре в топлото време.

3. Приемане на опрашителите: Май е изключително важен месец за опрашителите като пчели, пеперуди и колибрита. Засаждането на богати на нектар цветя като лавандула, пчелен балсам и салвия ще привлече тези важни същества в градината ви. Помислете за добавяне на хотел за пчели или хранилка за пеперуди, за да осигурите допълнителна подкрепа.

4. Борба с плевелите и вредителите: При целия този растеж плевелите могат бързо да се появят, ако не се контролират. Отделете време през май за изскубване на плевелите и мулчиране на градинските лехи, за да потиснете новия растеж. Следете за вредители като акари и гъсеници и се заемете незабавно с всички проблеми, за да защитите растенията си.

Цветята през МАЙ: Дейности, които да не пропускате

5. Подрязване и поддръжка: Май е подходящо време за подрязване на пролетно цъфтящи храсти като люляк и форзиция, след като приключат с цъфтежа. Премахнете мъртвите или повредени клони и оформете растението според нуждите. Също така проверете градинските си инструменти и оборудване, като наточите остриетата и извършите поддръжка, за да сте сигурни, че са готови за предстоящия сезон.

6. Разумно поливане: Със затоплянето на времето растенията ще се нуждаят от повече вода. Имайте предвид да поливате дълбоко и по-рядко, за да насърчите силния растеж на корените. Рано сутрин или вечер е най-доброто време за поливане, за да се намали изпарението и да се даде време на растенията да поемат влагата.

7. Наслаждавайте се на плодовете на труда си: Май не е само работа, но и наслада от красотата и плодовете на вашата градина. Отделете време за почивка на открито, насладете се на гледките и ароматите на цъфтящите цветя, приберете ранните култури като маруля и репички, а може би дори организирайте градинско парти, за да споделите с приятелите и семейството си удоволствията от градината.

По същество май е месец на растеж, красота и продуктивност в градината. Като се заемете с тези дейности и задачи, можете да се възползвате максимално от това жизнено време на годината и да създадете градински оазис, който да носи радост и удовлетворение през целия сезон.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес