Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е ротационно засаждане и защо НИКОГА не се садят краставици на едно и също място

08 септември 2023, 16:33 часа

Много градинари се сблъскват с един и същ проблем всеки сезон - краставиците не растат толкова добре, колкото бихме искали. Причината за този неуспех често се крие в грешната практика на засаждане на краставиците на едно и също място година след година. В тази статия ще ви разкажем за важността на правилното ротационно засаждане и как можете да подобрите състоянието на почвата и растежа на краставиците ви.

Засаждайте зелен тор след краставиците: Зеленият тор е идеален за подобряване на почвата след краставиците. Грах, боб, репички или синап са отличен избор, като тези култури насичат почвата с азот и други полезни микроелементи.

Защо мързеливите градинари засаждат краставици през юли?

Поливайте с разтвор от зелен тор: Този разтвор ще помогне на краставиците ви да растат по-бързо и здравословно. Също така, зелените торове предотвратяват растежа на плевелите и се борят с гъбични и бактериални заболявания.

Ротационно засаждане: След като съберете реколтата от краставиците, засадете кореноплодни растения като моркови, ряпа, репички, цвекло, целина, лук и чесън на тяхното място. Това помага да се възстанови плодородието на почвата и предотвратява натрупването на вредители и болести.

Кои са най-добрите дни за засаждане на краставици през май

Избягвайте картофите: Картофите не са подходящ избор след краставиците, тъй като изчерпват полезните вещества в почвата. Разрешете този проблем чрез подходящо подхранване на почвата след тях.

Следвайки тези съвети, ще създадете по-плодородна почва и ще подобрите растежа на вашите краставици. Не забравяйте, че ротационното засаждане и грижата за почвата са ключът към успешното отглеждане на зеленчуци във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес