Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да засадите до ягодите, за да получите невероятна реколта?

29 май 2024, 17:12 часа

Можете да увеличите производителността на ягодите не само с правилна грижа, но и чрез засаждане на определени растения до храстите. Разбрахме кои са по-добри и кои не трябва да растат един до друг.

Какво да засадите до вашите ягоди?

·       Пореч или лечебна краставица

Това едногодишно растение със сини цветя, обогатява почвата с микроелементи, които подпомагат растежа на ягодите. Има мнение, че до такъв спътник ягодите дори стават много по-вкусни.

Между другото, второто име на пореч е лечебна краставица - заради миризмата на прясна краставица. Освен това е годна за консумация и е много здравословна: листата съдържат ябълчена, янтарна и аскорбинова киселина, както и етерични масла, ретинол, танин и много микроелементи: калий, магнезий, калций.

Добри съседи: Кои растения да засадите едно до друго, за да осигурите по-богата реколта

·       Лук и бобови растения

Приятел на ягодите може да се нарече и обикновения лук. Миризмата му отблъсква много градински вредители, като охлюви и плужеци.

Бобовите растения - боб и грах - отглеждани до ягодите ще подобрят почвата чрез фиксиране на азот и по този начин ще подхранват плодовете.

·       Невен

Градинарите ценят тези скромни цветя за способността им да предпазват перфектно от насекоми и дори плевели. Растителните фитонциди отблъскват вредителите и потискат активността на патогенните почвени гъби. Ако мислите къде да засадите невен в градината, изберете лехи с ягоди. Това е класическа комбинация в много схеми за засаждане на смесени градини.

Между другото, невенът е отличен спътник както за краставици, така и за домати. Прекрасни съседи на ягодите са и настурция, лавандула и бяла детелина.

·       Босилек

Това е отличен избор за съчетание с ягоди. Растенията живеят добре едно до друго. Между другото, те вървят добре в плодова салата или студено смути. Опитайте, ще ви хареса този необичаен вкус.

Това са най-добрите съседи на доматите в градината

·       Лоши съседи

Важно е да запомните, че има растения, които не трябва да се засаждат с ягоди. Те включват карфиол, зеле, броколи, копър, картофи, пъпеш, чушки и мента. Корените на последните се разпространяват много агресивно в цялата градина, което може да попречи на развитието и растежа на ягодите. Но ако засадите мента в саксии и ги поставите в леха с ягоди, това ще осигури ползи. Миризмата на мента отблъсква вредителите.

Нека добавим, че растенията от семейството на зелето ще се конкурират с ягодите за хранителни вещества от почвата. А нощниците, включително доматите, картофите и патладжаните, могат да пренасят гъбични заболявания.

Ползи за здравето от ягодите

Този плод предпазва от сърдечни заболявания и забавя стареенето заради съдържанието на антиоксиданти. Богат е на йод, фибри, витамин С (има го повече в ягодите, отколкото в портокалите). А в ягодите има повече фолиева киселина (витамин В9), отколкото в гроздето и малините. Единственото нещо е, че плодът може да има лош ефект върху зъбния емайл, влошавайки хода на кариеса, а ако го ядете на празен стомах, може да раздразни стомаха ви. По-добре е да ядете горски плодове като десерт, след обяд, вечеря или закуска.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес