Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да засадите без особени грижи: 12 растения, които растат сами

10 юни 2024, 12:11 часа

Време е да научим какви растения ще растат без специални грижи във вашата градина.

Тиквички

Тиквичката расте добре в наторена, плодородна почва. Най-добрият тор е прегорелият оборски тор. Препоръчително е растенията да се поставят на разстояние 70 см едно от друго, а в процеса на растеж е достатъчно почвата да се разрохка малко (макар че това не е задължително).

Най-важното при отглеждането на тиквичките е събирането на младите плодове, без да се допуска те да прораснат. Тук важи принципът „колкото повече събираш, толкова повече расте“.

Подготвихте ли градината за засаждане: Не пропускайте да направите това

Тиква

За тази „бъдеща карета за Пепеляшка“ също е подходящ плодородният участък. Идеалното място за нея е стара компостна яма. В процеса на растеж в едроплодната тиква трябва да се оставят не повече от два плода, а останалите цветни дръжки трябва да се отстранят.

Също така не забравяйте да „прищипете“ клоните след яйчника. След такова формиране всички хранителни вещества ще отидат за развитието на 1-2 плода. А това ще позволи дори при северни условия да се отгледа зряла, ароматна тиква.

Ревен и киселец

Това са многогодишни растения. Затова си струва да се обърне внимание на торенето преди сеитба. Засаждането е най-добре да се извърши чрез разсад - семена се намират лесно в специализираните магазини. Избирайки място под лехите за тези култури, отдайте предпочитание на сенчестите места в зеленчуковата градина.

Също така не допускайте прекомерно изсушаване на почвата. През пролетта е достатъчно едно подхранване с оборски тор или комплексни минерални торове, след което почвата трябва да се разрохка и да се отстранят коренищните плевели.

Зелен грах

Подобно на повечето бобови растения, той е непретенциозен към почвеното плодородие. Най-важното за това растение е поливането му през първите две-три седмици, а след това завързването на клоните. По-добре е да го засявате няколко пъти на сезон - така ще си осигурите вкусни плодове до края на лятото. Десертните сортове са по-сладки и не съдържат филм от вътрешната страна на плодника.

Засаждане на разсад в градината - по кое време на деня е най-добре да се прави

Репички, ряпа, рукола, кориандър и спанак

Идеалното време за засяването им е през втората половина на лятото, когато денят е по-къс и има достатъчно валежи, за да се справите без поливане. Ако не искате да чакате дълго, можете да ги засеете в началото на май и ще получите реколта до началото на лятото. Но в този случай си струва да използвате покривало от нетъкан текстил за изкуствено засенчване.

Това ще предотврати цъфтежа и издънките. И се пригответе за това, че ще трябва редовно да поливате тези лехи, така че реколтата да е сочна и сладка.

Копър

Копърът е силно податлив на гъбични заболявания. Изберете добре осветени места за засаждане. И избягвайте пренаселеност. За тази цел, когато засявате храстовидни сортове, поддържайте „социално разстояние“ от 3-5 см между растенията. Освен това през първите две-три седмици е необходимо да се полива. В бъдеще копърът сам ще си набавя влага.

Магданоз

Най-добре е да го засадите като разсад. Освен това магданозът се нуждае от поливане през първите две или три седмици. Но по-късно това може да бъде пренебрегнато.

Моля, обърнете внимание: за всяко растение от списъка не са излишни един или два листни тора с комплекс от аминокиселини, микроелементи и хумати. Такива торове могат лесно да се намерят в големите градински магазини.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес