Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите с ягодите след прибиране на реколтата?

27 юли 2024, 09:12 часа

В много отношения реколтата, която ще съберете следващото лято, зависи от това как се грижите за вашите ягодови храсти сега.

Време е да берете ягоди и да се насладите на плодовете на труда си. Работата с лехите, обаче, още не е приключила. За да получите много големи сладки плодове през следващата година, предварително трябва да направите няколко манипулации.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни

Подготовка на храстите

След прибиране на реколтата лехите трябва да бъдат плевени и окопани. Внимателно проверете всеки храст и внимателно се отървете от старите листа с кафяви и жълти петна.

Листата подхранват яйчниците. Следователно, при никакви обстоятелства не е необходимо да отрязвате здрава зеленина. Сега те трупат полезни вещества за следващата година. Бъдещите плодове се образуват в средата на растението и затова ягодите трябва да имат буйна зеленина.

Издънките с розетки от листа изискват специално внимание. Ако не искате да правите още една нова леха, по-добре ги махнете. Факт е, че издънките могат да отнемат силата на основния храст.

Всеки ягодов храст дава плод в рамките на четири години. Но тогава производителността му рязко намалява. Ако искате да получавате стабилна реколта всяка година, наблюдавайте възрастта на растенията и отстранявайте „старите храсти“ навреме.

В идеалния случай засаждайте нови растения всяка година. За тази процедура ще трябва внимателно да вкорените розетките, да ги отделите от храста и да ги засадите. Обикновено това се прави в края на лятото.

С какво да торим

До момента на прибиране на реколтата растението е изчерпано: всички хранителни вещества са отишли ​​за образуване на плодове. Затова сега е моментът да подкрепим ягодите и да ги подхраним. На първо място, е необходимо да се дадат на леглата фосфорно-калиеви торове. И след една или две седмици можете да добавите хумус.

Не забравяйте за доброто поливане. Август често е дъждовен, но ако няма достатъчно влага, не забравяйте да поливате храстите три пъти седмично.

Грижа и беритба на ягодите в домашната градина

Предпазваме от паразити

След прибиране на реколтата също е добре храстите да се третират срещу вредители. Най-често ягодите се нападат от ягодовия акар и дългоноска.

Препоръчително е да използвате акарициди само ако няма други възможности: тези продукти са твърде токсични. Освен това, можете да обработвате храстите с тяхна помощ само след като сте премахнали всички плодове.

Сега на пазара можете да намерите лекарства, които могат да предпазят растението от няколко вредителя наведнъж. Обработката трябва да се извършва при тихо време и в защитен костюм.

За тези, които нямат много вредители в градината си, можете да опитате да използвате биологични препарати с бактерията Bacillus subtilis.

Кратък план за действие

След прибиране на реколтата:

·       отстранете всички повредени и изсъхнали листа;

·       добавете 30 г калиеви торове и кофа хумус на 1 кв. м;

·       премахване на издънки с розетки;

·       издърпайте всички плевели и ги разхлабете.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес