Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако листата на ягодите изсъхнат?

26 юни 2024, 11:33 часа

В някои случаи изсъхналите и пожълтели листа са нормални. И в някои случаи това е симптом на заболяване, от което храстът не може да бъде спасен.

Има няколко неща, които са по-разочароващи за градинаря от внезапно умрялото растение. Това се случва доста често с ягодите и има причини за това.

Въпреки това, няма нужда да бъдете тъжни, по-добре е да разберете причините за проблема и да вземете мерки.

Важно!

Няколко сухи листа в основата на храста не са толкова ужасен проблем: това просто означава, че листата са изчерпали своя ресурс. Можете просто да ги отрежете внимателно. Друг е въпросът, ако листата започнат да се извиват отгоре.

При кои заболявания НЕ трябва да се ядат ягоди

Неправилно поливане

Понякога плодът започва да вехне заради твърде много поливане. Тогава по листата се появяват петна, те изсъхват и се извиват. Затова се опитайте да не наводните растението.

Друга грешка при поливането, която създава проблеми, е пръскането по листата. Заради това върху растението се появяват изгаряния и в резултат на това растението изсъхва около краищата. Единственият правилен начин за поливане на ягоди е в корена, вечер или рано сутрин.

Ако листата започнат да изсъхват заради неправилно поливане, решаването на проблема е просто: просто се върнете към нормалния график.

Недостиг на торове

Също така, листата могат да пожълтяват и да изсъхнат поради липса на калий. В този случай листата променят цвета си по върховете.

Разтвор на калиев сулфат може да помогне. Можете да разредите една чаена лъжичка от продукта в 10 литра вода. Вечерта е необходимо да се наторят листата.

В допълнение, черните върхове на младите листа са симптом на недостиг на калций. Ако няма достатъчно минерал, листата бързо ще се набръчкат и изсъхнат. И кореновата система няма да може да се развива нормално.

Калциевият нитрат може да реши проблема. Трябва да разредите 10 g тор в 10 литра вода. По-добре е ягодите да се торят с него след редовно поливане.

На ягодите също може да липсва бор, в който случай има риск от загуба на всички листа. Обикновената борна киселина ще помогне да се спаси ситуацията. За 10 литра вода ще ви трябват 1-2 g.

Безопасна ли е ежедневната консумацията на ягоди

От какво страдат ягодите?

Листата на ягодите могат да изсъхнат заради заболяване. Например, поради гъбична болест fusarium. В този случай листата с петна ще избледнеят, а самият храст ще придобие сивкав цвят.

В този случай вече няма да е възможно да се спасят заразените храсти, те ще трябва да бъдат премахнати заедно с корените. По-добре е да напръскате здрави съседни растения с превантивни лекарства след това, за всеки случай.

Има още една болест, която засяга ягодите - набръчкване на листата. Това е вирусно заболяване, което може да унищожи цяла градинска леха. В този случай листата се покриват с некротични петна от черно и тъмно кафяво.

Заразените храсти трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро. И за превенция е необходимо да се борим с вредителите своевременно: болестта обикновено започва заради листни въшки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес