Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са най-честите грешки при торене на ягодите?

15 април 2024, 17:33 часа

Експертите са изброили най-честите грешки, допускани от начинаещите градинари при отглеждането на ягоди.

Отказ от дезинфекция

Начинаещите градинари може да не знаят, че при отглеждане на ягоди е необходимо да се използват специални дезинфектанти. Отказът от дезинфекция може да бъде фатална грешка: всички плодове могат да бъдат нападнати от опасни насекоми.

Използване на органични торове

Когато отглеждате ягоди, не трябва да използвате „органични“. Този вид тор трябваше да се прилага предварително - преди засаждането.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни? 

Стари храсти ягоди

Много неопитни градинари погрешно приемат, че постоянното хранене ще осигури дълго оцеляване дори на „старите“ храсти.

Всъщност след няколко сезона качеството на плодовете ще спадне значително. Следователно леглото трябва периодично да се актуализира.

Отказ от химия

Общоприето е, че "химията" вреди на ягодите. Твърди се, че ще станат безвкусни и вредни.

Веществата за борба с градинските вредители обаче няма да „убият“ реколтата. И дори обратното - те ще му помогнат да го спаси от кърлежи и други вредители.

Основното нещо е да не прекалявате. Достатъчни са две пръскания на сезон.

Рядко поливане

Ягодите се нуждаят от вода. Без нея плодовете просто няма да узреят.

Не само поливането е важно. Трябва да поливате растението с течност достатъчно обилно, така че почвата да е наситена на 25 сантиметра дълбочина.

Чести грешки при отглеждане на ягоди

Ягодовите храсти бързо стареят и губят производителност, така че не се препоръчва да ги държите на едно място повече от 4-5 години. Идеалният вариант е да засаждате ново легло всяка година и да го премахвате след пет години.

Така вашата градина ще има пет парцела на различна възраст.

·         1 година - новородено;

·         2 години - ягоди през първата година на плод (с малка реколта);

·         3 години - продуктивен участък;

·         4 години - втори продуктивен участък;

·         5 години - парцел за стареене, който след прибиране на реколтата се изкоренява и се подготвя за зеленчуци.

Добре е да промените растенията и мястото им на засаждане навреме - това ще намали разпространението на вредители и болести и ще помогне за възстановяване на плодородието на почвата.

Грижа и беритба на ягодите в домашната градина

Отървете се от плевелите „ягоди“

Чрез самозасяване или със случайна покупка, агресивните сортове плевели могат да бъдат въведени в насаждения от градински ягоди: Повеска, Бахмутка, Жмурка, Дубняк.

Те се различават донякъде един от друг: някои изобщо не цъфтят, други образуват празни цветя или малки криви плодове дори при най-добри грижи. Плевелните ягоди се характеризират с мощен вегетативен растеж. Неговите растения, като правило, са по-големи от култивираните си роднини и произвеждат безброй пипала.

Дори един екземпляр през сезона може да се разпространи на голяма площ, „удушавайки“ заобикалящите го сортови растения. Погледнете внимателно насажденията, идентифицирайте и унищожете агресорите.

Засадете ягоди правилно

По-добре е да засадите ягоди през юли на добре осветено място (дори движеща се сянка от дърво пречи на растението да цъфти и да дава плодове). Почвата на мястото на новото засаждане трябва да е свободна от градински ягоди (4 години), от картофи, домати и други нощници (поне 2 години).

Подходящи предшественици са цвеклото и морковите, засадени в отделни лехи, тъй като през септември, когато се прибира основната реколта, вече е късно за засаждане на ягоди.

Правилно размножаване на ягоди

Новата плантация обикновено се започва отчасти от закупени растения и отчасти от собствен посадъчен материал. По-добре е да започнете да подготвяте разсад по време на прибиране на реколтата. По това време оценете храстите и вземете най-добрите.

Когато мустаците започнат да се появяват на „избраните“ растения, по-добре е да не отлагате тяхното вкореняване - забавянето ще се отрази на качеството на посадъчния материал. Изберете най-мощните розетки от първи ред (тръгващи от майчиния храст). Розетките от втория и следващите редове (тръгващи от други дъщерни розетки) дават по-слаби храсти.

Изберете и маркирайте с колчета растения с голям брой здрави и повече или по-малко плодове с еднакъв размер - те са най-продуктивните и от тях и само от тях си струва да вземете посадъчен материал за засаждане на следващия парцел.

Незабавно отстранете всички излишни мустаци, така че майчиният храст да не губи енергия за тяхното развитие. Три седмици след вкореняване разсадът от ягоди може да бъде трансплантиран на постоянно място.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес