Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грижи изискват пчелите през април

03 април 2024, 19:32 часа

Април е месецът, в който природата се събужда от зимния си сън, а за пчелите това означава време за интензивна работа и грижи. През този месец, пчелите са в активно състояние и изискват специални грижи от страна на пчеларите, за да се гарантира тяхното здраво развитие и успешно презимуване.

Времето през април

Средните месечни температури през април се повишават бързо, което е от решаващо значение за пролетното развитие на пчелните семейства преди главната паша. През този период разцъфтяват различни растителни видове, които предоставят на пчелите нектар и прашец, необходими за тяхното хранене и размножаване.

Цветя, които привличат пчелите през всеки сезон

Грижи за пчелните семейства

Април е един от най-интензивните месеци за пчеларите. Те трябва да се грижат за нормалното развитие на пчелните семейства и да предпазват от простуди пилото, което може да доведе до поява на европейски гнилец при внезапно застудяване на времето.

пчели

Набавяне на пчелни семейства

Април е подходящ за набавяне на нови пчелни семейства, за прехвърлянето на разборни и за заселване на многокорпусни кошери. Това изисква внимателен избор на здрави пчелини без болести.

Търтеево пило и роене

През април се появява и първото търтеево пило, което може да предизвика естествено роене при пчелите. Пчеларите трябва да поддържат оптимален брой търтеи, за да предотвратят роенето и да осигурят нормалното развитие на семействата.

Колко мед се вади от един кошер?

Подготовка за главната паша

Април е периодът, в който пчелите трябва да бъдат транспортирани към насажденията с интензивен цъфтеж, за да осигурят добро опрашване. Пчеларите трябва да се грижат за разширяването на кошерите и да предоставят необходимото пространство на пчелите за развитие преди главната паша.

Април е ключов момент за пчелите и техните грижи. Пчеларите трябва да бъдат внимателни и отговорни, за да осигурят здравото развитие на своите пчелни семейства. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес