Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки допускаме при пръскане на сливите?

06 юни 2024, 07:45 часа

Ако искате бъдещата реколта от сливи да бъде богата, трябва навреме да полагаме правилни грижи за дърветата. Веднага, щом снегът се стопи и почвата се размрази, е необходимо да започнат пролетните грижи. Основните грешки биват допускани, ако не спазваме следните правила, разделени на съответни етапи.

Етап 1

Извършете почистване. Съберете миналогодишните листа и остатъците от плодове под дървото и ги отстранете от мястото. Препоръчително е да ги компостирате, но можете и да ги изгорите. Ако не е имало време да варосате дърветата преди началото на зимата, направете го веднага. В случай, че температурата на въздуха вече се е повишила до +5 градуса, това е точно времето, от което се нуждаете.

Опитните градинари знаят – с какво се пръска синята слива за богата реколта

Етап 2

Важен пролетен процес за сливите е тяхното подрязване. Трябва да се извършва безпроблемно 1-2 пъти годишно. Първите няколко години след засаждането това също допринася за правилното формиране на короната. След формирането на дървото се прилага само санитарна резитба. Ако то е достатъчно старо и не пуска млади издънки, се прави подмладяваща резитба.

По нашите географски ширини най-важна е пролетната резитба. Няма точен период от време за този процес, всичко зависи от метеорологичните условия. Трябва да изберете момента, когато температурата е вече над нулата, но потокът от сокове все още не е тръгнал. Когато подрязвате сливи, трябва да премахнете:

- сухи, счупени и замръзнали клони;

- млади клони, които растат в погрешна посока и сгъстяват короната;

- напълно се отървете от болните клони, като режете до здраво място;

- скъсете миналогодишните млади клони с една трета!

Етап 3

Третата стъпка е третирането на сливата със средства против болести. Това е важен процес, който не бива да се пропуска. Той започва веднага след резитбата. През пролетта сливовите дървета се пръскат 3 пъти:

- първия път - веднага щом пъпките набъбнат;

- вторият път - по време на цъфтежа и пъпките;

- трети път - когато дървото прецъфти!

Пръскането се извършва в сухо, безветрено време при плюсови температури. За първото пръскане се използва меден сулфат, за второто и третото - препарати, безопасни за пчелите и другите насекоми, опрашващи дървото. Необходимо е да се пръска внимателно, като се опитвате разтворът да попадне върху всички клони, също и върху почвата около стъблото.

С какво да напръскаме сините сливи, за да бъдат едри и вкусни

Етап 4

Друга важна пролетна манипулация е защитата на сливовите дървета от вредители. Ларвите и насекомите, врагове на плодоносните дървета, се събуждат по-близо до периода на цъфтеж. Вредителите трябва да бъдат унищожени навреме, преди да нанесат непоправими щети на дървото (кора, клони, листа) и плодовете (цветове и вече оформени сливи). За целта се ползват инсектицидни препарати. Изберете щадящи растенията и неакумулиращи биологични препарати. С тях трябва да се напръска отново след 10-14 дни. Тези средства трябва да се използват при температура не по-ниска от 15 градуса.

Етап 5

След зимата не забравяйте да поливате и подхранвате вашето сливово дърво. Поливането е много необходимо, ако през зимата не е имало сняг. В този случай сливата се полива веднага след размразяването на почвата и по време на цъфтежа.

Също така през пролетта торенето на дървото ще бъде полезно. Но в случая със сливите е добре по-малко, отколкото повече. Разгледайте внимателно състоянието на дървото и почвата около него и действайте съобразно ситуацията. Първото подхранване е в началото на пролетта. За целта направете разтвор от урея (карбамид) и калиев сулфат и го изсипете във вдлъбнатина близо до дървото. Второто подхранване се прилага веднага след цъфтежа. На този етап се ползва минерален тор, като се прави разтвор в необходимата пропорция и се прилага под ствола на дървото.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес