Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между хумус, вермикомпост и компост: Кое е по-добро?

16 юли 2024, 16:07 часа

Не всички градинари и любители ясно разбират разликата между компост, вермикомпост и оборски тор. Нека да разберем кой от тях е най-подходящ за вашата градина.

Компост (хумус)

Компостът, известен още като хумус, се образува, след като смесените остатъци от почва, плевели и други растения са били оставени да изгният в продължение на няколко месеца. Този процес включва разлагане на органични материали от микроорганизми, което води до образуването на богат на хранителни вещества субстрат. Компостът често се използва за подобряване на структурата на почвата и повишаване на нейното плодородие.

Как да създадете компост: Стъпка по стъпка

Оборски тор

Оборският тор е тор, произведен чрез смесване на екскрементите на селскостопански животни, като коне и крави, с постелята им. Този тор е богат на азот и други хранителни вещества, необходими за растежа на растенията. Пресният оборски тор обаче може да съдържа семена от плевели и патогенни организми, така че се препоръчва да се използва само след пълно изгниване, което обикновено отнема около година.

Вермикомпост

Вермикомпостът е органичен тор, обработен от червени калифорнийски земни червеи. По време на процеса на преработка червеите консумират органични отпадъци, превръщайки ги в хумус, богат на хранителни вещества и чист от плевелни семена и патогенни микроорганизми. Вермикомпостът съдържа също естествени стимуланти на растежа, хуматни соли, макро- и микроелементи. Предлага се в гранулирана и течна форма, както и в смеси с почва.

Ползи от вермикомпоста

·       Без семена на плевели и патогени

·       Естествени стимулатори на растежа

·       Без неприятна миризма

Недостатъци на вермикомпоста

Някои експерти отбелязват, че растенията могат да абсорбират само органични вещества, които са разтворими във вода. В един експеримент те се опитаха да разтворят вермикомпоста в насипна форма във вода и се оказа, че течността почти не променя цвета си, а самият тор не е напълно разтворен. Това може да означава, че не всички полезни вещества от вермикомпоста са достъпни за усвояване от растенията.

Кога и как да използвате различни торове

Хумус и оборски тор

През пролетта градинарите съветват използването на хумус, тъй като растенията могат да бъдат засадени в полуразложена органична материя. Оборският тор може да се използва и през пролетта, но преди това трябва да се разреди с други съставки и да се използва само угнил тор, който е в процес на гниене поне една година.

Какво е компостирането: Ползи и недостатъци

Компост

През лятото можете да използвате компост за покриване на корените на растенията, ако почвата е изветряла или улегнала. Това помага да се запази влагата в почвата и предотвратява ерозията.

Приготвяне на течен тор от оборски тор

За да приготвите течен тор от оборски тор, трябва:

·       200 грама оборски тор (например кравешки)

·       10 литра вода

·       1 чаена лъжичка калиев сулфат

·       1 чаена лъжичка суперфосфат

·       1 чаена лъжичка урея

Тази смес може да се използва за първото подхранване на растенията. За второто торене можете да добавите нитрофоска и пепел към сместа.

Течен тор, направен от хумус

Угнил хумус може да се използва и за приготвяне на течен тор. За да направите това, трябва да го залеете с топла вода и да оставите за 3-4 дни. Получената тъмна течност може да се храни с растения.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес