Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как трябва да се полива бегонията през зимата?

01 ноември 2023, 11:22 часа

Бегонията е грудково, красиво растение с височина до 30 см. Бива два основни вида: декоративно листна и декоративно цъфтяща. Цветовете й варират от бяло, жълтеникаво и светло розово до тъмно червено и алено. Съцветията може да комбинират няколко оттенъка наведнъж.

Цъфтежният период на бегонията е от началото на юли до последните дни на ноември – но има сортове, които цъфтят целогодишно. Растението не е капризно, обаче иска правилни грижи. Ако следвате някои прости правила, резултатът ще бъде прекрасен, дълготраен цъфтеж.

Бегонията обича силна светлина. Подходящо място в жилището е первазът на южен прозорец. В горещите дни е необходимо да засенчвате ярката слънчева светлина с цел да избегнете прегаряне, защото листата са твърде нежни. През зимата е необходима допълнителна светлина. Температурата в помещението трябва да е между +20 и +24°C, а в студения сезон най-малко +16°C.

Как да се грижим за бегонията?

Бегонията предпочита влажен въздух. Също така е необходимо ежедневно проветряване, но цветето се страхува от течения. Температурните колебания може да окажат пагубен ефект върху него. В топлия сезон бегонията бива изнасяна навън.

Почвата се избира специално, трябва да е подходяща за конкретния вид. Съставките включват смеси от речен пясък, торф и минерални торове; също така, трябва да има дренажни свойства.

Бегонията се пресажда при необходимост, но годишно не повече от веднъж в началото на пролетта. През пролетния сезон може и да се размножава. За подобряване на процеса на цъфтеж, формиране на короната и подмладяване на растението е необходимо подрязване.

Поливането има ключово важна роля в рационалната грижа за бегонията в домашни условия. Цветето е тропически вид, предпочита влажна почва, но не може да понася задържането на вода в саксията.

Бегония: Лесно за отглеждане и красиво растение за вашия дом

Как правилно да напоявате растението у дома?

Важно е растението да се полива равномерно. В допълнение към влагата в почвата бегонията обича въздухът в помещението да е влажен - ала без пръскане. Ако капки вода ударят растението, върху листата изникват кафяви петна. За да овлажните въздуха, може да ползвате спрей за пръскане на течности или да инсталирате домашен овлажнител. Зимно време до бегонията се слага съд с вода, която при изпаряването си овлажнява въздуха.

С каква вода да поливате?

Преди да започнете да поливате бегонията, водата се подготвя. Чешмяната вода не е подходяща, понеже има повишена твърдост. Най-напред е желателно да пуснете течността през филтър или просто да я преварите. Така водата ще омекне и ще се избави от хлор и примеси. Филтриране на чешмяна вода за бегония се извършва също и по този начин: 1 кг торф се разтваря в 10 литра течност. Водата омеква и се подкиселява. Също така е добре да поливате бегонията с престояла (утаена) вода и добавени няколко капки лимонов сок или лимонена киселина.

Препоръки

Бегонията в саксия се полива умерено, водата не бива да се застоява върху почвата. Препоръчително е да се полива ежедневно по едно и също време, най-добре сутрин. Честотата на поливането зависи пряко от температурата в помещението. При горещо време е необходимо обилно поливане, иначе листата ще съхнат. Ако почвата е съвсем суха, саксията се накисва във вода за няколко часа.

През зимата

Зимно време поливайте само, ако почвата в саксията е суха. В този сезон е по-добре да използвате топла вода. Тогава растението е в състояние на сън, няма нужда от излишна влага. След поливане непременно разрохкайте горния слой, за да наситите почвения субстрат с кислород - дълбочина 1 см е достатъчна. При образуването на пъпки и цъфтеж бегонията отдава цялата си сила на съцветията. Точно тогава поливането трябва да е обилно. В края на цъфтежа поливайте, както обикновено.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес