Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се пресажда правилно орхидея

14 януари 2024, 16:21 часа

Орхидеите, със своите изискани цветове и уникални форми, са любими на много градинари. Колекцията от тези екзотични растения, съчетана с тяхната грижа, може да донесе невероятни цветове и радост. Една от важните процедури за поддържането им в оптимално състояние е пресаждането. В следващата статия ще разгледаме как да извършим тази процедура правилно, когато се появят симптоми на необходимост.

Майсторско пресаждане на орхидеи

Защо пресаждаме?

Пожълтяването или опадането на листата, излишъкът на въздушни корени извън саксията, липсата на цъфтеж за повече от три-четири месеца и прекомерният брой листа са сигнали, че орхидеята изисква нов дом. Най-подходящото време за пресаждане е периодът след цъфтежа, обикновено настъпващ в началото на пролетта или през есента. Тези времена са благоприятни за успешното вкореняване на растението в новата почва.

орхидея

Как се извършва пресаждането?

Първата стъпка преди пресаждането е да почистим корените от старата почва. За да стане това по-лесно, корените трябва да бъдат накиснати във вода. След това с пръсти може да бъдат разплетени, а изгнилите части трябва да бъдат отстранени. Съставът на почвата за орхидеи е от съществено значение, като торф, борова кора и хранителни вещества са ключови елементи.

Само с една съставка можете да накарате орхидеята да цъфти

Саксията трябва да бъде избрана в зависимост от размера на кореновата система. Диаметърът й не трябва да превишава с 1-2 см корените, а пространството между корените трябва да бъде запълнено с почва. След като завършите пресаждането, орхидеята трябва да бъде оставена на хладно място, далеч от пряка слънчева светлина, за няколко дни, преди да се върне на обичайната си позиция.

Пресаждането на орхидея е важна стъпка за поддържането на здравето и красотата й. Следвайки правилните стъпки и полагайки правилните грижи за кореновата система, можем да гарантираме дълъг и успешен живот на тези едновременно крехки и вълнуващи растения. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес