Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

13 май 2024, 08:08 часа

Един от начините за размножаване на орхидея е с помощта на т. нар. „цветоносен прът“ или „цветонос“ - тоест, част от стъблото на орхидеята. Най-подходящия момент за целта е, когато приключи периода на цъфтеж и това време съвпадне с началото на пролетта. След това стъблото се прерязва и може да започнете размножаването.

Подготовка

Дръжката, която е избледняла, се отрязва и разделя на части, всяка от които трябва да съдържа по една спяща пъпка. Такива пъпки се събуждат, когато цветето е в активна фаза на растеж и разширява кореновата си система; едновременно трябва да се появят нови листа.

Още: Как се прави правилно вкореняване на орхидея?

За да се даде тласък на такова формиране, е необходимо да се увеличи влажността чрез пръскане с топла вода от бутилка с фин спрей. Високата влажност с едновременното торене чрез азотсъдържащи торове подтиква образуването на филизи върху цветоноса.

Необходими условия

За да се събуди точка на растеж върху отрязания цветонос и да породи филиз, трябва да се създадат необходимите условия, главните сред които са следните.

Разсеяното осветление трябва да стане по-малко интензивно; началото на есента е подходящото време, когато осветлението намалява естествено.

Още: Къде растат орхидеите сред дивата природа?

Температурата в помещението трябва да бъде най-малко 26 градуса.

Съдът, в който се намира цветоносът, се поставя върху широка подложка с керамзит, която винаги трябва да съдържа вода – изпарявайки се, тя овлажнява околния въздух. Пръскането с топла вода без солни примеси също ще помогне.

Влажността около цветоноса е основният фактор и, за да не го нарушавате, може да направите мини-оранжерия в помещението.

Още: Ако съхнат пъпките на орхидеята, направете ТОВА

Събуждане на спяща пъпка в мини-оранжерия

Метод 1. Вземате пластмасова бутилка с необходимия обем и я срязвате хоризонтално на около половината от височината. Но разрезът не се прави докрай, оставят се 2 см, които ще държат двете части на бутилката заедно. В долната част се налива вода и се поставя цветоносът. Горната част покрива долната и се закрепва с тиксо – така оранжерията е готова. Капакът може да се завърта, за да влиза въздух.

Метод 2. Имате нужда от пластмасов съд с херметичен капак. На дъно се поставя влажен жив мъх сфагнум и се нареждат хоризонтално нарязаните цветоноси с по една чакаща растежна пъпка. Капакът се затваря и така се образува необходимата парникова среда за събуждането на чакащите пъпки. След около месец ще започнат да се образуват нови листа.

След това всеки цветонос-филиз се отглежда във вода, докато създаде 5-6 листа, а коренчетата достигнат 5 см дължина. За целта му трябват 6 месеца; през това време се подхранва с азотсъдържащи торове и при достигане на необходимия размер се засажда в жив мъх сред мини-оранжерия, за да може да се вкорени правилно. Без собствена коренова система той не може да бъде засаден в обикновена почва за орхидеи, тъй като няма да бъде жизнеспособен и ще умре.

Още: Ако съхнат пъпките на орхидеята, направете ТОВА

Обобщение

Как да размножите орхидея от цветонос? За целта изходното растение трябва да има добра коренова система с 5 листа и прецъфтял цветонос, който преди размножаване се съкращава до най-горната спяща растежна пъпка. Може да се нареже на парчета или да се използва цял.

Трябва ви мини-оранжерия, която можете да направите със собствените си ръце. За целта ви е необходима пластмасова прозрачна бутилка за вода с отрязано гърло. В такъв съд се налива вода до височина 6 см и цветоносът се спуска така, че спящата пъпка да е над водата.

„Оранжерията“ се поставя на правилното място: с добре разсеяна слънчева светлина, но не на пряко слънце. Температурата на въздуха трябва да бъде в рамките на 25-27 градуса по Целзий. Във водата периодично се добавят торове, съдържащи азот, както и активен въглен, за да се избегне гниенето на долната част на цветоноса.

Три нестандартни начина да подхраните вашата орхидея

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес