Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

15 май 2024, 16:37 часа

Дървовидната ружа се нарича още „сирийски хибискус“ и „сирийска роза“. Има много нейни разновидности и всички те са достатъчно големи растения, които могат да се отглеждат както в градината, така и в стайни условия.

Тя е придобила своята популярност благодарение на своя непретенциозен характер и елегантния си цъфтеж. Вярно е, че не може да се вкорени в по-студени природни зони и затова много градинари смятат, че е по-добре изобщо да не започват да отглеждат сирийски хибискус - но това е само мит. При правилна грижа и спазване на всички правила, растението ще ви радва с красотата си в продължение на много години.

Характеристики

Дървовидната ружа принадлежи към семейство Malvaceae (Слезови). Общо в него има повече от 300 вида, включително широколистни и вечнозелени дървета, храсти и тревисти стайни цветя. А червеният хибискус се счита за една от най-популярните стайни култури.

В естествената си среда хибискусът расте в тропиците и субтропиците на Европа, Азия и Америка. А в умерените ширини на открито е възможно да се отглеждат само градински хибискус, дървовидна ружа и трилистен хибискус. Заслужава да се отбележи, че сред изброените видове единствено градинският е изкуствено селекциониран през 1940-50-те години.

Засяване на семена от ХИБИСКУС за страхотни цветове: Стъпка по стъпка

Дървовидната ружа е един от най-ярките представители на рода. Независимо от другите й названия, свързани със Сирия (просто оттам е пренесена в Европа), нейна родина са южните райони на Китай и Малайзия - но днес сирийският хибискус се отглежда активно и в южните европейски части. Понеже е тропическо растение, неговата устойчивост на замръзване оставя много да се желае. Все пак, при благоприятни условия растението може да достигне височина от 5 метра или повече, но изкуствено отглежданите представители на вида по правило не растат над 2 метра.

По време на цъфтежа дървовидната ружа изглежда много впечатляващо. Всяко съцветие достига радиус от 40 сантиметра. Текстурата на венчелистчетата често е кадифена. Цветовете варират от нежно розово и бяло до ярко лилаво, виолетово и дори червено. При това, окраската им може да бъде едноцветна или многоцветна.

Съцветията узряват само върху издънки, които вече са вкоренени, а сезонът на цъфтежа настъпва в началото на лятото и продължава до края на октомври. Благодарение на такъв дълъг период на цъфтеж дървовидната ружа е ценно украшения на всяка декоративна градина. Цветовете й са не само много красиви, но и имат приятна миризма. Благодарение на това свойство, както и на витамините, които съдържа, хибискусът се използва за приготвяне на чай. Цветните листенца на това растение вече се използват дори в индустриален мащаб. Със сигурност всеки обича чай от хибискус – вече ще знаем, тази киселичка, ароматна напитка се прави на базата на сирийска роза.

Отглеждане на хибискус в саксия може да е лесно - ето как

Размножаване чрез резници

Най-лесното размножаване на дървовидна ружа става чрез резници. Те трябва да се приготвят през лятото по следния начин.

Отрязвате развита издънка с чифт междувъзлия. Обработвате среза със стимулатор на растежа. Засаждате резника в торопочвена смес и изчакате да се вкорени. За да ускорите процеса, е добре да осигурите дънно отопление за разсада. Първите коренчета ще видите след около месец. Веднага щом това се случи, засаждате разсада в отделни саксии. Те трябва да съдържат следния субстрат: торф, речен пясък, тревна и листна почва в равни части. Поливайте резниците редовно. Младите издънки, които се появяват, ще трябва да бъдат прищипвани с цел храстът да расте по-широко разклонен.

Когато хибискусът укрепне, той може да бъде пресаден в градината. Ако спазвате всички правила за грижа, растението ще цъфти още през първата година след засаждането му на постоянно място. Размножаването чрез резници в специална торопочвена смес е най-сигурният начин за отглеждане на здраво и силно дърво - но някои производители на растения успяват да вкоренят издънки просто в чаша вода.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес