Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се мулчира в градината – ще ви предпази от плевелите

28 септември 2023, 17:00 часа

Поставянето на неорганична или органична материя върху почвата около ароматните ви растенията в цветната ви градина или около селскостопанските култури в зеленчуковата се нарича мулчиране.

Мулчът бил той естествен или изкуствен – тоест органичен или неорганичен, нашумя с ползите си за почвата и растенията, тъй като не само предпазва от плевели, но и от студа, прекомерното пресушаване на почвата поради изпаряването на влагата, подпомага растежа, облекчава усилията ви и пести времето ви, спестявайки ви плевенето, а често има и декоративни функции с появата и разпространението на цветен мулч.

Ако се чудите как се прави мулчиране в градината, имайте предвид, че отговорът и правилното решение зависят донякъде от избора на мулч. А за да изберете мулч, необходимо е да знаете предимствата и недостатъците на различните видове.

Видове мулч и техните предимства и недостатъци

-          Органичен мулч

По-разпространените видове органичен мулч, които се използват, са листа, дървесни кори, борови иглички, шишарки, дървени стърготини, слама, макар че оборната тор също е мулч, макар да е не особено популярно решение и да няма и декоративни функции. Съвременните варианти включват оцветени в различни цветове дървесни частици, с които може да създадете красота и нюанси, форми в градината, неповторим ландшафт, наслада за сетивата, а не само ползи за растенията.

Мулчиране през ПРОЛЕТТА: Защо е полезно за растенията и кога се прави?

Тъй като е естествен и органичен, този мулч със сигурност се поддържа по-трудно, изисква подмяна, възможно е да създаде проблеми – да е издухан от силен вятър например, който да го разпилее, ежегодно трябва да закупувате или да си правите нов, с който да сменяте стария, но красотата, която ще сътворите, ще си заслужава усилията.

Недостатъците на органичния мулч са и негови предимства – не е траен, тоест огнива, разпада се във времето, но при този процес реално наторява почвата и се грижи за нея. Стига да е подходящ за почвата, върху която сте го поставили, така че – информирайте се. Не трябва да се притеснявате, че не сте го премахнали, както е с изкуствения мулч, тъй като с времето ще изгние. Друго ценно предимство е, че е екологичен вариант, подходящ за био и еко земеделие.

-          Неорганичен мулч

Възможностите за избор при неорганичния мулч също са много. Съобразете се с нуждите на растенията и терена при избор. Предимствата на неорганичния мулч като цяло са, че е по-безопасен за начинаещи градинари, тъй като не се разпада в почвата  не може да се окаже, че сте наторили растенията с нещо неподходящо специално за тях. По-траен е, готово решение и лесен за полагане. Устойчив е на дъжд и вятър и не може да бъде разпилян от тях. Но не радва окото, което е недостатък. Изглежда като найлон върху земята и няма как да е наслада за сетивата. Друг недостатък е, че не е еко решение и трябва да внимавате къде го изхвърляте, след като е свършил работата си.

Кои са най-добрите средства за мулчиране на почвата в градината?

Как се прави мулчиране в градината?

При органичния мулч се нуждаете от избрания от вас мулч, желание и малко време. Лек е, така че нямате нужда от помощници. Загребвате и поставяте около корените на растенията от мулча. Ако ще правите фигури, е по-сложно и се нуждаете от специални разделители за лехи, с които да оформите фигурите по земята, преди да насипете с мулч. Ако сте се спрели на най-непопулярния вариант – с тор, трябва да е добре угнила, за да не изгорите растенията.

Преди да насипете органичен мулч, независимо какъв сте избрали, първо премахнете плевелите, почистете почвата, леко прекопайте и навлажнете земята. Важно е да не „залепвате“ буквално мулча до стъблото на растението или до ствола на дървото, защото той ще се мокри, ще овлажнява стъблото, ще задържа дълго влагата и може да доведе до загниване.

Оставете 2 см. около ствола или стеблото, за да не се случи това. Вярно е, че лекият мулч като цветните стърготини, вероятно ще се разнесе и скоро разстоянието видимо ще липсва, но няма да е толкова гъсто мулчирането около ствола, отколкото ако го нанесете там на ръка. Слоят, който ви е нужен, е около 5 до 10 см. мулч, не повече.

Ако сте се спрели на неорганичен мулч, ще ви е по-ясно какво да направите, по-лесно да сметнете необходимото количество и да го нанесете, тъй като на опаковките на всеки вид ще откриете инструкция, а и предлагащите го са подготвени по темата. Най-общо се покрива почвата – застила се като килим върху нея, като растенията трябва да останат над изкуствения мулч. Преди това също се плеви, окопава и овлажнява почвата.

Това е всичко – евтини решения с голяма полза, пестящи много труд и усилия в градината ви.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес