Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как растенията оцеляват през зимата?

15 януари 2024, 19:11 часа

През зимните месеци по-късият ден осигурява по-малко слънчева светлина, а минусовите температури означават, че водата е замръзнала и недостъпна. А растежът на растенията зависи точно от това – топлина и светлина. Ниските температури също така разрушават растителните клетки.

Плюсове от засаждане през ЗИМАТА: Градинарите споделят

Със скъсяването на дните и настъпването на студено време много растения се „втвърдяват“. Водата се изпомпва от растителните клетки в корените и всеки останал сок, който е захарен разтвор, често действа като антифриз. Широколистните дървета, като кленове и дъбове, отделят тънките си плоски листа всяка есен, за да намалят загубата на вода. Вечнозелените дървета и храсти имат восъчни, игловидни листа (бор, смърч, ела) или жилави, широки восъчни листа (падуб, магнолия), които са по-устойчиви на студ и загуба на влага. За да се справят успешно с промяната на сезона – растенията могат да променят жизнените си цикли.

Има видове растения, които оцеляват само за един вегетационен период. Умират бавно, когато настъпи началото на есента, като правят много семена, които ще покълнат през следващата година. Тези растения се наричат едногодишни. Пример на едногодишни растения са невен и теменуга. Цялото растение - корените, стъблата и листата умират, но семената остават. За да покълнат ще им трябва студено време.

Създайте красива ЗИМНА градина: Заложете на тези растения

Другия тип растения са двугодишните – които произвеждат ниско разположени листа, които са по-малко податливи на температури на замръзване и растат два сезона.

Третият вид растения са многогодишни. Тези растения, като дървета и храсти, стават латентни или почиват през зимата. Те съхраняват храната или сока си в корените. Всички диви цветя, които се появяват всяка пролет, са тревисти многогодишни растения, които живеят от храната, съхранявана в корените им, за да могат да поникнат отново следващата пролет.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес