Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да събирате семена от домати у дома?

21 август 2024, 07:15 часа

От кои домати можете да събирате семена?

Ако искате да отглеждате домати от собствените си лехи, първо трябва да проверите какви семена са засети. На опаковката трябва да има надпис „Сорт“ или „Хибрид F1, F2“. Сортовите плодове са подходящи за събиране на семена за разсад и от тях може да се отгледа нова култура. Доматите от магазина може да не са подходящи - не се знае дали е хибрид или сорт.

Как да изберем домати?

Доматите обикновено имат по-малки семена по-високо към върха на растението, така че доматите от двата долни клона са по-подходящи за прибиране на семена.

Когато избирате, внимателно огледайте плодовете. Те трябва да бъдат непокътнати и здрави, без петна, гниене, повреди или налепи. Те не трябва да показват признаци на заболяване.

3 стъпки за подготовка на семена от домати за засаждане като разсад

Как да събираме правилно семена от домати?

  • Извличане на семена

Първо, доматите трябва да бъдат добре измити. Нарежете ги на половинки или четвъртинки. Натиснете пулпата и изстискайте семената и сока в малка пластмасова купа.

  • Провеждане на ферментация

Семената трябва първо да се поставят в пластмасова купа или стъклен буркан с малко количество вода и да престоят на стайна температура за няколко дни. През това време защитната обвивка ще се разруши. След ферментацията семената ще поникнат заедно.

За този процес са подходящи само стъклени, пластмасови или керамични съдове. Когато ферментацията приключи, по-голямата част от семената ще потънат на дъното, доматеният сок ще стане по-светъл на цвят, а на повърхността ще се образуват мехурчета и филм.

Семена от домати - как е правилно да се събират

  • Измиване и сушене на семена

Когато материалът е готов, той трябва да се измие. Сега семената са готови за сушене. Поставете ги върху платнена салфетка или хартиена кърпа. Оставете да изсъхне на стайна температура от 5 дни до седмица.

  • Съхранение

Когато семената са напълно сухи, те могат да бъдат прехвърлени в торби за съхранение. Текстилни торбички или хартиени пликове ще свършат работа.

Да се ​​съхранява на сухо и хладно място.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес