Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ПРАВИЛНО да се грижим за бегонията?

29 юни 2023, 18:22 часа

Бегонията е растение с над 1000 разновидности, които растат в планините на височина от 3000 до 4000 метра. Това цвете може да бъде срещнато в тропическите дъждовни гори и субтропичните райони. Известно е, че голяма част от видовете на бегонията произхождат от Южна Америка, Хималаите, Индия, Шри Ланка, Малайския архипелаг и Западна Африка. През 17 век монахът Чарлз Плумие открива шест вида бегонии и ги наименува на своя приятел Мишел Бегон, губернатор на остров Хаити. Днес това цвете е много популярно както в градината, така и в дома на хората. В тази статия ще ви представим съвети как да се грижите за бегонията у дома.

Как да се грижим за бегонията?

Изберете подходящо място и осветление

Бегонията не обича промени на местоположението си. Изберете място в дома, където да я поставите и не я местете след това. Тя има нужда от добро осветление, но не трябва да бъде изложена на прекалено силна слънчева светлина. През периода на цъфтеж, бегониите се нуждаят от ярко осветление, затова идеалното място е на прозорче с изток или западно изложение.

Оптималната температура за отглеждане на бегонията през зимата и лятото е около 18 ºC. Високите температури са добре поносими от това растение. Важно е да се поддържа висока влажност, но да се избягва поливането на листата, за да не се появят кафяви петна.

Отглеждайте бегонията по този начин и тя ще избухне в цвят

Изберете правилната саксия и почва

При засаждане на бегонията е важно да изберете подходяща саксия. Тя предпочита по-малки саксии, най-добре от керамика. В твърде големите саксии може да задържат прекалено много вода и да се отложи развитието на цветовете. За почвата можете да използвате готова смес от магазин за цветя или да я приготвите сами, като смесите две части листна почва с една част торф, пясък и хумус.

Правилният момент за засаждане

Пролетта е най-подходящият сезон за засаждане на бегонията. Младите растения трябва да се поставят в малки сандъчета и да се поставят на светло място с температура около 16-18 ºC и висока влажност (60-70%).

Бегония в цветната градина - Засаждане и добра грижа

Поливане и торене

Бегонията има нужда от балансирано ниво на влага, но не трябва да се полива често. По-важно е да се осигури достатъчно влажност на въздуха, за да се предотврати изсъхването на върховете на листата. Обилно поливане е необходимо само през горещите летни дни, като трябва да се осигури, че водата не се задържа в корените на растението. За поливане използвайте вода със стайна температура. Влажността на почвата трябва да се проверява редовно и да се поддържа влажен въздух. Относно торенето, най-подходящият момент е при образуване на пъпките. Можете да използвате течен комплексен тор за цъфтящи растения и да го прилагате два пъти в месеца.

Следвайки тези съвети за грижа за бегонията у дома, ще се наслаждавате на красиво и здраво растение, което ще донесе радост и уют във вашия дом.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес