Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как памуковата въшка да не "натръшка" нашите цветя

08 април 2024, 18:03 часа

В градината ви, сред зеленината и красотата на вашите цветя, може да се крие недоброжелател – памуковата въшка. В началото може и да не ги забележите, но те са там и унищожават растенията ви. Така че действайте бързо и навреме се отървете от памуковите въшки.

Невидимите вредители

Памуковите въшки са мънички, бели, рошави и приличат на мъхчета. Ако досега не сте се сблъсквали с тях, може и да не разберете веднага, че това са памукови въшки. Те са смучещи паразити, които буквално изпиват живота от растенията ви, така че бързо вземете мерки за отстраняването им.

Това са цветята, които ще държат ВРЕДИТЕЛИТЕ далеч от градината ви

За какво да внимаваме?

Дори когато са съвсем малки и малко на брой, и още не сте разбрали, че са нападнали растенията ви, ще забележите няколко сигурни симптома, че си имате работа с вредители:

  • Растението сякаш е стопирало растежа си - нито умира, но и не расте.
  • Растението пуска цветове, но те не успяват да цъфнат и падат. Или въобще не цъфти.
  • Новите листенца на растението са по-дребни, свити, наранени.
  • По листата се появяват петна и някои листа падат.

листни въшки

Когато колонията от памукови въшки се разрасне, растенията ви ще изглеждат така сякаш са покрити със сняг. Памуковите въшки си правят нещо като пухкави гнезда в скритите части на растенията. Освен това колонията от памукови въшки бързо успява да се пресели и върху други растения, така че веднага след като установите присъствието им, изолирайте растението, върху което са.

Най-лесните начини да разкараме листните въшки от цветята

Борба с въшките - ефективни методи

Първото, което може да направите е да отстраните с клечка за зъби по-големите въшки и памуковите им гнезда. След това напръскайте растението със сапунена вода и правете това всеки ден. Ако до пет дни това не е помогнало, е време да посетите агроаптеката за подходящ препарат срещу тези вредители. Не забравяйте да напръскате и почвата на растението, защото памуковите въшки снасят яйцата си там.

Памуковите въшки могат да бъдат наистина опасни за вашите цветя и растения. Правилната и бърза реакция са от съществено значение за запазване на красотата и здравето на вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес