Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как можем да запазим гроздето от досадните оси

22 август 2024, 19:15 часа

Гроздето е ценен плод, но често се оказва под нашествието на оси, които могат да причинят сериозни щети. Осите не само развалят външния вид на гроздето, но и привличат други насекоми, които допълнително увреждат реколтата. В тази статия ще разгледаме няколко ефективни метода за защита на гроздето от тези насекоми.

Това са най-добрите средства за защита на гроздето от оси и птици

Методи за защита на гроздето

1. Унищожаване на осовите гнезда

Един от най-ефективните начини за предотвратяване на щетите, нанесени от осите, е унищожаването на техните гнезда. Осовите гнезда обикновено се намират в укрития, които могат да бъдат лесно наблюдавани сутрин, когато осите излитат, или вечер, когато се връщат. Унищожаването на гнездото трябва да се извърши през нощта, когато осите са вътре, като се използват специални инсектициди. За тази цел е важно да се носят защитни дрехи и мрежа за глава, тъй като осите могат да бъдат агресивни при защита на гнездото си.

грозде

2. Използване на защитни мрежи и торбички

Ефективен начин за предпазване на гроздовете е поставянето на специални защитни мрежи от полимерен материал. Тези мрежи могат да бъдат монтирани върху лозята и да защитят гроздето от оси и птици през целия летен сезон. Освен това, можете да използвате мрежести торбички, които се поставят около всяка чепка грозде. Такива торбички могат да бъдат закупени в различни размери или направени от материали като тюл, марля или дори стари чорапогащи. Те напълно изолират гроздето от насекоми.

3. Примамки и капани за оси

Примамките и капаните са друг ефективен метод за намаляване на броя на осите. Можете да използвате ферментирали сокове, компоти или сладки сиропи като примамка. Поставете пластмасов съд с такава течност на слънчево място, където осите ще бъдат привлечени от аромата. Веднъж влезли вътре, те се давят в течността. Съдържанието на капаните трябва да се сменя редовно, за да се поддържа ефективността им.

Спасете гроздето си от нападение на стършели и оси с ТОЗИ капан

4. Използване на дим и репеленти

Димът от огън или използването на „течен дим“ може да бъде много полезен за прогонването на осите. Нискотоксични препарати като Sochva също могат да се използват като репеленти. Те оставят миризма на дим, която отблъсква насекомите, като същевременно не вреди на гроздето.

Предпазването на гроздето от оси е от съществено значение за запазване на качеството на реколтата. Чрез унищожаване на гнездата, използване на защитни мрежи и торбички, както и примамки и репеленти, можете значително да намалите щетите, нанесени от тези насекоми. С правилните мерки и подход, вашето грозде ще остане здраво и непокътнато, позволявайки ви да се насладите на плодовете на вашия труд.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес