Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се подрязва ПИПЕРЪТ за зрелищно богата реколта

27 април 2022, 09:45 часа

Някои градинари са убедени в това, че пиперът не бива да се подрязва. Истината е, че ако искате да имате зрелищно богата реколта, то трябва да подрязвате растенията по точно определен начин. Именно за него ще ви разкажем в днешната статия.

Как е правилно да се подрязва пиперът, ако искате реколтата да е двойна?

Първият етап от самото подрязване е премахването на цветната пъпка, която се намира на първия клон на стъблото. Много е важно това да се извърши с остри ножици.

След такова подхранване, чушките растат като луди

В случай, че пропуснете този етап от подрязването, първият плод ще абсорбира по-голямата част от хранителните вещества и не е изключено да забави развитието на останалите плодове.

Дори да закъснеете с рязането на цветната пъпка и плодът е започнал вече да се оформя, не го жалете. Отстранете го, за да може да имате богата реколта.

Вторият етап от подрязването се състои в премахването на издънките. Ако отглеждате зеленчука в оранжерия, трябва да го подрежете във V – образна форма. Това значи, че е достатъчно да останат само две издънки, а всички останали да се премахнат.

Стара тайна за голяма реколта от едър пипер

Третият етап е свързан с премахването на долните листа. Нужно е да ги отстраните, за да може повече въздух и светлина да достига до корените на растението.

Ако спазите всички тези съвети, ще си гарантирате много по-богата реколта от пипер. Накрая ще ви се наложи да раздавате зеленчука на съседите.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес