Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се откъсват чушките при прибиране на реколтата

15 юли 2024, 14:45 часа

Много градинари допускат грешка при откъсването на чушките и дори не предполагат, че в случая това е ит от изключително значение не само за вкуса на реколтата, но и за бъдещото плододаване. В резултат на това много градинари се оплакват от лошото качество и съхранение на откъснатия пипер. Някои летни жители подчертават, че събраните плодове могат да изгният много бързо.

Защо се случва това? Оказва се, че въпросът не е само в нарушаване на условията за съхранение на зеленчука. Но и с една сериозна грешка, допусната от мнозина при прибиране на реколтата.

Градинарите, които неправилно режат чушки от храсти, рискуват бързо да загубят реколтата си.

 

Как правилно да откъснем чушките при прибирането на реколтата?

Искате ли събраните плодове да се съхраняват много дълго време? Важно е да ги отстранете правилно от храстите. Всяка чушка трябва да се разреже така, че върху нея да остане дръжка с дължина 4-5 сантиметра.

За да сте сигурни, че процесът няма да е придружен от сериозни трудности, препоръчително е да използвате остри ножици.

Запазването на достатъчна дължина на стволова на зеленчука увеличава шансовете за увеличаване на срока на годност на чушките.

Най-добрите торове за богата реколта от чушки са тези

Най-вероятно плодовете ще издържат много дълго време. Те няма да изгният през първите дни дори и седмици след прибиране на реколтата. 

Други трикове за богата реколта от чушки

Преди да започнете да отглеждате чушки, изберете сорт, който отговаря на вашите предпочитания и условия в градината ви. Има различни видове пипер: сладък, лют или горчив.

Подгответе почвата - пиперът предпочита рохкава и плодородна почва с добра въздухопропускливост. Преди засаждане подгответе лехите, като ги наторите с компост или хумус. Също така не забравяйте да подкислите почвата, като добавите натрошени черупки от яйца или пепел.

За да получите добра реколта от пипер, се препоръчва да отглеждате растения в оранжерия. Оранжерията създава благоприятни условия за растеж и предпазва растенията от неблагоприятни климатични условия. Освен това е по-лесно да се контролира влажността и температурата в оранжерия, което насърчава по-доброто образуване на плодове.

Осигурете своевременно поливане - пиперът изисква умерено поливане. Поддържайте оптимално ниво на влажност на почвата, като избягвате преовлажняване или изсушаване. Поливайте растенията редовно, особено през горещите летни дни.

Една от важните техники, които помагат за получаване на изобилна реколта от пипер, е правилното формиране на храста. Отстранете страничните издънки, оставяйки само няколко силни стъбла. Също така прищипете върховете на растенията, за да насърчите страничното плододаване.

Пиперът се нуждае от редовно торене за добър растеж и развитие. Използвайте торове, богати на азот, фосфор и калий. В същото време не прекалявайте с торовете, за да избегнете претоварване на почвата и излишък от азот, което може да доведе до бавно развитие на растенията.

Най-добрият тор за чушките се приготвя така

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес