Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се отглежда жасмин?

15 май 2024, 16:00 часа

Жасминът стана широко разпространен и всеобщо обичан от градинарите поради деликатния си аромат и красиви цветове.

Отглеждането на жасмин има свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид при засаждането и грижите за растението.

Отглеждане на жасмин

Има много сортове жасмин, всеки от които има свои собствени характеристики. Например жасминът grandiflora има големи бели цветя, а голият жасмин има жълти цветя. Изборът на сорт зависи от личните предпочитания и условията на отглеждане. 

Винаги е време за отглеждане на жасмин в саксия - ще се влюбите в него

Това красиво цвете предпочита слънчеви места, но може да расте и на полусянка. Важно е да запомните, че растението не обича течения и силни ветрове, така че за засаждане трябва да изберете зони, защитени от тях.

Що се отнася до почвата, тя трябва да е плодородна, рохкава и добре дренирана. Когато засаждате жасмин, се препоръчва да добавите компост или хумус към дупката.

Грижата за жасмина включва редовно поливане, торене и подрязване. Растението трябва да се полива умерено, като се избягва преовлажняване на почвата. Препоръчително е жасминът да се подхранва през пролетта и лятото със сложни минерални торове.

Не пренебрегвайте резитбата. Тази процедура помага да се поддържа формата на храста и стимулира образуването на нови издънки.

Важно е да запомните, че жасминът е топлолюбиво растение, така че трябва да се покрива през зимата. За това можете да използвате агрофибър или друг материал, който пропуска въздух.

Също така си струва да се има предвид, че жасминът е податлив на нападение от вредители като паякообразни акари и листни въшки. Ето защо е важно редовно да инспектирате растението и да предприемате мерки за борба с вредителите.

Жасмин - за какво е полезен и как се отглежда

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес