Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да засадите азалии през септември, така че да цъфтят като луди през пролетта

12 септември 2024, 11:08 часа

Септември е идеалното време за засаждане на азалии в градината. Този месец, когато обикновено вече не са застрашени от силни горещини или суша, а студовете са още далеч, те се справят повече от добре в земята. Условието обаче е да са спазени специфичните им изисквания. Какво трябва да запомните, когато засаждате азалии през септември?

Японски и едроцветни азалии

Азалиите, подобно на рододендроните, са средно големи храсти, които цъфтят грандиозно през пролетта. Повечето от тях имат сезонни листа, което ги прави устойчиви на замръзване. Поради тази причина тези растения са много популярни сред градинарите. Най-често засаждаме два вида: японски и едроцветни азалии. Те имат подобни изисквания към почвата, но се нуждаят от малко по-различни местообитания.

Още: Това септемврийско цвете е адски капризно, но носи положителна енергия

Японските азалии, цъфтящи през май, имат компактна форма. Те растат до около 150 см височина и в зависимост от сорта могат да имат бели, жълти, оранжеви, розови, червени или лилави цветя. Японските азалии растат и цъфтят най-добре на полусенчесто място – задължително защитено от силни ветрове.

Едроцветните азалии, т.е. храсти с първоначално рехава, а по-късно компактна форма, също се справят добре на слънце. Въпреки това, подобно на японските азалии, те не могат да бъдат изложени на изсушаване и студен вятър. Сортовете с големи цветя цъфтят през май и юни в богата гама от цветове.

Още: Стар метод за размножаване на рози, с който ще имате уникални сортове

Засаждане на азалии през септември

Още: Ето как да се справите с болестите и вредителите по азалията

Азалиите принадлежат към ериковите растения, така че, както и другите представители на това семейство, имат специфични изисквания. Тези храсти растат добре и цъфтят интензивно само в кисела почва с рН в диапазона 4,0-5,5. Изберете лек, пропусклив и богат на хумус субстрат, който ще бъде постоянно леко влажен. Тези растения ще се справят добре сред иглолистни дървета, които подкиселяват почвата и осигуряват лека сянка. Азалиите могат да бъдат засадени в градината през пролетта или есента, за предпочитане през септември.

Първо трябва да оплевите и прекопаете мястото. Смесете почвата с кисел торф, което ще създаде подходящи условия за растеж на храстите. След това можете да започнете да копаете дупките. При едроцветните азалии те трябва да бъдат 40 см дълбоки и 80 см широки. Японските азалии могат да се засаждат в по-малки и плитки дупки (30 см дълбоки и 50 см широки).

Още: Kъде да засадите градинската азалия, за да цъфти постоянно

Полейте разсада обилно и го поставете в дупките. Покрийте с почва и кисел торф и леко омесете. Накрая отново полейте растенията и покрийте земята наоколо с борови кори. В късна есен можете допълнително да ги покриете с иглолистни дървета или агротекстил. През зимата вечнозелените сортове трябва да се поливат в периоди на размразяване.

Ето как да се справите с болестите и вредителите по азалията

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес