Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ускорите узряването на пипера?

02 септември 2024, 13:33 часа

Всеки градинар се сблъсква с този проблем - пиперът не успява да узрее в края на сезона, когато застудяването и падането на температурите вече са на прага. В такива случаи си струва да използвате някои техники, които ще ви позволят да „убедите“ зеленчука да узрее по-бързо.

Какви трикове ще помогнат за ускоряване узряването на пипера?

Калиевият монофосфат е един от торовете, които могат да накарат този зеленчук да узрее по-бързо. Забавянето на зреенето на този зеленчук е напълно възможно да се дължи на банална липса на калий. Решението на проблема е просто. Трябва да разтворите една лъжица (супена) калиев монофосфат в кофа с вода и да полеете пипера с този разтвор. Същият разтвор може да се използва и за пръскане на пипера. Препоръчително е да добавите фитоспорин към състава на продукта за обработка на листата.

Пипер и патладжан - трябва ли да се торят през септември

Калиевият нитрат е друга ефективна опция за ускоряване зреенето на пипера. Този тор е аналог на калиев монофосфат: трябва да изберете един от двата. Дозировката е същата: вземете голяма лъжица от лекарството в кофа с вода.

Янтарна киселина - този продукт се използва за пръскане на чушки и показва висока степен на ефективност. Вземете пет грама от този продукт и го разредете в литър вода. Това количество е напълно достатъчно за постигане на положителен ефект. 

В открити лехи насажденията трябва да бъдат защитени от хипотермия. За целта могат да се изградят временни подслони. Също така е важно да поливате растенията с топла вода. Поливането със студена вода може да забави узряването на плодовете и също така да причини редица заболявания. Освен това не използвайте вода от кладенец. При много активно слънце и жега се препоръчва често мулчиране на почвата и поливане на насажденията.

Също така трябва да оформите храста и да наторите растенията. Преди студеното време се препоръчва да се премахнат всички малки плодове и цветове - това ще даде възможност за бързо узряване на плодовете, които вече са се образували на храста.

В оранжерия се препоръчва използването на ултравиолетови лампи за ускоряване на узряването. Ако е възможно, при топло време всички прозорци трябва да бъдат отворени. Също така е необходимо редовно проветряване при горещо време.

За да узреят по-добре чушките, е необходимо да оформите храста, тъй като при силно обрасло растение плодовете ще станат по-малки и ще узреят бавно. За да направите това, трябва да премахнете всички издънки на храста, растящи в долната му част, под точката на разклоняване. Безплодните издънки, болните леторасти и листа трябва да се откъсват.

Освен това трябва да се отстранят излишните листа. - Това ще помогне на слънцето да прониква по-добре. Може да се наложи да отрежете листата няколко пъти през вегетационния период.

Отбелязва се, че при хладно време (по-малко от 15 ° C) е по-добре оранжерията да се затопли - можете да използвате нагревател или да поставите горещи бутилки с вода в оранжерията.

Кога и как е правилно да се бере пипер?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес