Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да торите киселолюбиви растения през есента – азалия, хортензия, боровинка и други?

16 септември 2024, 18:32 часа

Киселолюбивите растения са изключително специфични и взискателни към състоянието на почвата. Грижата за тях през есента може да се отплати с обилен цъфтеж (добра реколта) през следващия сезон. Кои растения в градината обичат кисела почва?

Киселиннолюбиви растения в градината

Киселиннолюбивите растения са тези, които се нуждаят от кисела почва за правилно развитие. Такива видове могат да абсорбират хранителни вещества от почвата само когато тя достигне достатъчно ниско pH. В противен случай, въпреки поливането и торенето, растенията не могат да се хранят с това, което е в земята. С течение на времето те стават слаби, жълти, болни и след това умират.

Още: От какво се нуждаят розите през септември: Как да се грижите за тях през есента, за да са силни през зимата

Този тип видове се делят на изключително киселиннолюбиви растения и умерено киселиннолюбиви растения. Изключително киселиннолюбивите растения се нуждаят от много кисела почва, за да се развият. Умерено обичащите ще растат добре както в кисела, така и в леко кисела почва.

Градинските растения, които са изключително киселинно обичащи:

Азалия (рН 3,5-5,5)

Боровинки (рН 3,5-5)

Още: Как да отгледаме слива от костилка? Този метод не се проваля НИКОГА!

Черна боровинка (рН 3,5-5)

Пиерис (рН 4,5-5,5)

Блехнум (рН 4,5-5,5)

Рододендрон (рН 3,5-5,5)

Още: Хедър: Често се бърка с пирен, но ще ви радва с цветове до първа слана

Хедър (рН 3,5-5,5)

Градинските растения, които са умерено ацидофилни, включват:

Цариградско грозде (pH 5,5-6,2)

Хортензия (рН 5-6,5)

Магнолия (pH 5-6)

Малина (рН 5,5-6,2)

Ягода (рН 5,5-6,2).

Есенно торене на киселинолюбиви растения – кога да го направим?

Есенното торене на киселолюбивите растения трябва да се извършва през септември и октомври. Веднъж е достатъчно, но ако разсадът е слаб и искаме да оцелее до следващия сезон, струва си да го извършвате дори всеки месец, т.е. два-три пъти.

По това време трябва да смените тора, който сте използвали през пролетта и лятото. От август използваме есенни торове за киселолюбиви растения. Имат намалено съдържание на азот и са богати на фосфор, калий, магнезий и сяра. Освен това те подкиселяват почвата.

Сярата в тора ще бъде отговорна за подкисляването на почвата. Освен това, заедно с калия, ще повиши устойчивостта на растението към предстоящи студове и зимна суша.

Как да обогатите киселиннолюбивите растения?

За киселиннолюбивите растения можете да закупите специални торове. Тогава техният състав е перфектно съставен, за да отговори на нуждите на специфични растения, като боровинки, азалии или пирен. Подходящи са както течни, така и гранулирани хранителни вещества.

Можете обаче да използвате и естествени, домашно приготвени торове за киселиннолюбиви растения. Един от най-добрите и често използвани торове е утайката от кафе. Всичко, което трябва да направите, е да смесите 1 порция утайка с 3 части растителен субстрат. След това просто поръсете сместа под избрания разсад. Теренът ще осигури на любителите на киселини фосфор и калий, които са ценни през есента.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес